Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Η τροπολογία που ανατρέπει τα δεδομένα στον στρατιωτικό συνδικαλισμό

Με τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που εντάχθηκε στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ πλέον ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία και άλλων Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών
 
 
Το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, το οποίο ψηφίστηκε χθες το βράδυ κατά πλειοψηφία –  καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ,  ΚΚΕ και η ΧΑ, ενώ η ΕΚ δήλωσε «παρών» – αφορούσε κατά κύριο λόγο στο προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων αλλά και στους στρατεύσιμους, φέρνοντας κάποιες σημαντικές αλλαγές.
Μία από αυτές αφορούσε τον στρατιωτικό συνδικαλισμό για τον οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ δύο Ομοσπονδιών, όπου αντιμάχονται για το ποιος εκπροσωπεί τους Στρατιωτικούς.
Τελικά, τη «λύση» ήρθε να φέρει το Νομοσχέδιο στο οποίο αν και αρχικά όταν πήγε για διαβούλευση δεν περιείχε κάποια διάταξη στη συνέχεια στη Βουλή το θέμα άνοιξε με τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία δίνεται δυνατότητα για δημιουργία και νέων Ομοσπονδιών με βάση τον συνδικαλιστικό νόμο 1264.
Άγνωστο αν αυτή η εξέλιξη υπήρχε και στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ ή αν απλώς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα όμως είναι το κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει και αντίστοιχη τροπολογία με διαφορά ουσιαστικά μόνο στις συνδικαλιστικές άδειες (δεν θα παρέχονται τελικά σε συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων) και τις μεταθέσεις (αμετάθετο θα ισχύει μόνο για συνδικαλιστές Ομοσπονδιών).
Η τροπολογία τελικά εντάχθηκε στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Δέκα ή περισσότερες ενώσεις της περιπτ. α μπορούν να συστήσουν Ομοσπονδία η οποία αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εν ενεργεία στρατιωτικών»
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΘΑ
Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή δρομολογεί νέες καταστάσεις στον στρατιωτικό συνδικαλισμό, καθώς όπως είναι γνωστό υπάρχουν ήδη δύο Ομοσπονδίες (ΠΟΜΕΝΣ και ΠΟΕΣ) με την πρώτη να έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια και τη δεύτερη να συνεχίζει τη δράση της.
Σίγουρα, θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πρώτη και πανηγυρισμοί από τη δεύτερη. Μόνο ο χρόνος από εδώ και πέρα θα δείξει αν τελικά η «λύση» που δόθηκε με το Νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κόντρας που υπήρχε ή θα συνεχιστεί σε άλλο επίπεδο. Είναι αλήθεια όμως ότι αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να μιλάνε για τη δυνατότητα πλέον να προχωρήσουν και σε συγκρότηση τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου (τύπου ΓΣΣΕ), ώστε μήπως με αυτό το τρόπο επιτευχθεί κάποια ενότητα.
Σε μια περίοδο πάντως που γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα περνάει μεγάλη κρίση και απαξίωση πληρώνοντας τον στρεβλό τρόπο που λειτούργησε, καλό είναι στο χώρο των ΕΔ το κεκτημένο αυτό να μην λειτουργήσει στην ίδια λογική και τακτική.
Παρά τις διάφορες αντιρρήσεις που υπάρχουν στο ζήτημα που λέγεται Στρατιωτικός Συνδικαλισμός υπάρχει μεγάλο μέρος των Στρατιωτικών που θέλουν την εκπροσώπησή τους. Θα πρέπει λοιπόν να μην επιτρέψουν να δημιουργήσουν έναν συνδικαλισμό κακέκτυπο του αντίστοιχου που υπάρχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ