Ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει το νέο Καρλ Γκούσταφ

Το Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρόμησης Καρλ Γκούσταφ στην τελευταία του έκδοση διαθέτει νέες δυνατότητες και αξιολογείται από τον αμερικανικό στρατό.
 
 
 
Η σουηδική Saab παρουσίασε το νέο μοντέλο του Καρλ Γκούσταφ, το Μ4 ή Μ3Ε1 όπως αναφέρεται στις ΗΠΑ, το οποίο είναι ελαφρύτερο, εξυπνότερο και πιο θανατηφόρο από τον προκάτοχο του.
Το Μ4 ζυγίζει 7 κιλά έναντι 10 του Μ3 και 14,2 του Μ2 και έχει μήκος μικρότερο από ένα μέτρο.
Καρλ ΓκούσταφΤο νέο μοντέλο έχει στάνταρτ σκοπευτικό ημέρας και βαλλιστικό υπολογιστή, έχει όμως την υποδομή να δεχτεί κάποιο προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός. Ο αμερικανικός στρατός έχει επιλέξει το FCS 13 RE της Aimpoint, το οποίο διαθέτει αποστασιόμετρο λέηζερ, ερυθρά κηλίδα σκόπευσης και αισθητήρες θερμοκρασίας του πυρομαχικού και του περιβάλλοντος.
Με το σκοπευτικό της Aimpoint η απόσταση του στόχου βρίσκεται με το ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέηζερ, η κόκκινη κηλίδα σκοπεύετε στο μέσο του στόχου, καθώς ο βλητικός υπολογιστής έχει δώσει τη σωστή γωνία βολής ανάλογα με τον τύπο του πυρομαχικού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, και ο χειριστής βάλλει. Το FCS 13 RE για τη λειτουργία του απαιτεί μόνο έξι μπαταρίες ΑΑ.
Το Μ4 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί θερμικό ή άλλο νυχτερινό σκοπευτικό.

Τα πυρομαχικά του Μ4 Καρλ Γκούσταφ

Το Μ4 μπορεί να βάλλει βλήματα αντιαρματικά, εναντίον κτηρίων, πολλαπλού ρόλου, εναντίον προσωπικού, καπνογόνα και φωτιστικά. Τα βλήματα μπορούν να ρυθμιστούν για να εκραγούν με την πρόσκρουση, στον αέρα ή με καθυστέρηση.

Καρλ Γκούσταφ
Το πρώτο μέρος της οικογένειας των πυρομαχικών του Καρλ Γκούσταφ. Το τελευταίο δεξιά βλήμα με την κεφαλή σαν ανάποδο μπουκάλι είναι το ΜΤ 756 που μπορεί να ανοίγει τρύπες στους τοίχους και να εκρήγνυται μέσα στο κτήριο.

Το Μ4 μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλη ποικιλία πυρομαχικών. Το ΗΕΑΤ 751 μπορεί να διατρήσει 500 χλστ. ομογενούς χάλυβα αφού πρώτα ανατινάξει την ενεργή θωράκιση που μπορεί να έχει το άρμα. Μπορεί να βληθεί σε απόσταση 600 μ.
Το ΗΕΑΤ 655 CS (Confined Space) είναι το πρώτο πυρομαχικό για Καρλ Γκούσταφ που μπορεί να βληθεί μέσα από κτήριο.
Επιπλέον υπάρχει το πυρομαχικό ΜΤ 756 με διπλή κεφαλή, κατάλληλο για αγώνα σε πόλη, το οποίο με την πρώτη κεφαλή ανοίγει τρύπα στον τοίχο και με τη δεύτερη καταστρέφει το προσωπικό.
Καρλ Γκούσταφ
Το δεύτερο μέρος της οικογένειας των πυρομαχικών του Καρλ Γκούσταφ.

Για εχθρικά στρατεύματα που είναι στην ύπαιθρο σε χαρακώματα υπάρχει το ΗΕ 441D που μπορεί να προγραμματιστεί για να εκρήγνυται στον αέρα. Έχει βεληνεκές 1.200 – 1.300 μ.
Σύμφωνα με τη Saab το όριο ζωής του σωλήνα είναι 1.000 βολές.

Το νέο μοντέλο βρίσκεται υπό δοκιμή από τον αμερικανικό στρατό, ενώ έχει παραληφθεί από τον σουηδικό και τον σλοβακικό στρατό. Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει μεγάλο αριθμό Καρλ Γκούσταφ της έκδοσης Μ2.
Πηγή: DefenseNews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ