O Αποστολάκης ετοιμάζεται για συναντήσεις και το πολιτικό σκηνικό για σύγκρουση

Με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να μετράνε μήνες πλέον μέχρι τις εκλογές (όποιο μήνα και να γίνουν Μάιο ή Οκτώβριο) το πολιτικό σκηνικό μπαίνει στην τελική ευθεία της εκλογικής σύγκρουσης και ταυτόχρονα του ξεκαθαρίσματος ή της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων.
Η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές κατάφερε να φέρει σε πέρας τις δύσκολες «αποστολές» που είχε μπροστά της ειδικά αυτή του τέλους των μνημονίων και στη συνέχεια εφαρμογής θετικών μέτρων στα οποία στηρίζει πάρα πολλά για να ανάκαμψή της.
Ταυτόχρονα όμως κατάφερε να τα βγάλει πέρα με το μεγάλο στοίχημα που λέγεται Συμφωνία των Πρεσπών. Ξεπερνώντας τον σκόπελο της Βουλής λόγω έλλειψης πλειοψηφίας έφερε σε πέρας την αποστολή με Τσίπρα και Ζάεφ να εκθειάζονται διεθνώς. Με το θέμα των Σκοπίων να έχει μπει πλέον στις ράγες της επίλυσης, έκανε το επόμενο βήμα με την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία.
Η κριτική που έγινε σε Τσίπρα και κυβέρνηση ότι πήγε απροετοίμαστη και χωρίς λόγο ίσως και να έχει κάποια βάση. Αυτό όμως που φάνηκε όμως εκ των υστέρων είναι ότι πριν πάει στην Τουρκία αρκετά πράγματα είχαν σχεδιαστεί από τις δύο πλευρές ή και από …τρίτους.
Πάντως είναι σίγουρο ότι 2,5 ώρες Τσίπρας και Ερντογάν δεν αναλώθηκαν σε συζήτηση για τη Χάλκη και τους Μουφτήδες το οποίο είναι μάλλον θέμα «βιτρίνα» όταν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά «παιχνίδια» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και του Αιγαίου όσο περνάει ο καιρός γίνονται και πιο σοβαρά.
Ξεπερνώντας πάντως ο Τσίπρας αυτές τις δύο συμπληγάδες της Συμφωνίας και των ελληνοτουρκικών (σε επίπεδο συνάντησης τουλάχιστον) ο νέος ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης αναλαμβάνει από σήμερα το στάδιο των κρίσιμων διευθετήσεων.
Πρώτα και κύρια στα ελληνοτουρκικά όπου στις 13 και 14 Φλεβάρη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα αναλάβει μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης της έντασης που φάνηκε ότι και οι δύο πλευρές η κάθε μία για δικού της λόγους επιζητούν για να προχωρήσουν προφανώς συγκεκριμένοι σχεδιασμοί. Φυσικά όμως όταν έχεις να κάνεις με τον Ερντογάν δεν υπάρχουν σταθερές και δεδομένα.
Ταυτόχρονα ο ΥΕΘΑ θα πρέπει να αναλάβει να φέρει σε πέρας την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών της Συμφωνίας στις δύο χώρες. Το ραντεβού με την ομόλογό του θεωρείται δεδομένο καθώς η Ελλάδα θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος προσαρμογής της γειτονικής χώρας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και εξοπλισμών.
Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση φουλάρει τις μηχανές και βομβαρδίζει όπως είναι αναμενόμενο σε καθημερινή βάση την κυβέρνηση και φυσικά δηλώνει έτοιμη για εκλογές ανά πάσα στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πυκνώσει ακόμα περισσότερο τις περιοδείες του και είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσει ψηλά το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει τη μέχρι σήμερα στάση του από την μεγάλη πλειοψηφία των δυσαρεστημένων. Παρά τα όσα ακούγονται περί εσωτερικών δυσαρεσκειών από στελέχη και ύπαρξη αντιμαχόμενων τάσεων θεωρείται σχεδόν απίθανο να εκφραστούν τη συγκεκριμένη περίοδο και άπαντες θα παλέψουν στο όνομα της ενότητας του κόμματος και για την επάνοδο στην εξουσία.
Στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αλήθεια ότι παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό επιμένοντας με τον δικό τους τρόπο να αποδείξουν ότι αποτελούν μια διαφορετική φωνή και ότι έχουν ξεχωριστή θέση ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουν αλλά με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Από εκεί και πέρα ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ήδη δίνουν πραγματικά μεγάλη μάχη ύπαρξης και επιβίωσης.
Αυτό όμως που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα είναι τι θα προκύψει σε επίπεδο νέων κομμάτων και τι δυναμικές θα αναπτυχθούν αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά της ΝΔ καθώς ενδέχεται να παίξουν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο και για τα δύο κόμματα.
Ο επόμενος πολιτικός χρόνος πάντως θα είναι πυκνός και θα φέρει μεγάλες και πολλές αναδιατάξεις οι οποίες φυσικά θα κριθούν και από το πότε θα γίνουν τελικά οι βουλευτικές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ