Σε επιφυλακή οι ΕΔ με τον τούρκικο στόλο να προκαλεί ξανά – Σε διάλογο καλούν οι Ευρωπαίοι

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείτε ιδιαίτερη κινητικότητα από την τούρκικη πλευρά με πάνω από 10 πλοία του στόλου να κινούνται προς την περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία με NAVTEX έχει δεσμεύσει την ίδια περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο Δευτέρα και Τρίτη και θεωρείται μια πρώτη ευκαιρία για τη Τουρκία να δώσει απάντηση στη πρόσφατη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Οι κινήσεις του τούρκικου στόλου παρακολουθούνται στενά από το Πολεμικό Ναυτικό που έτσι κι αλλιώς ήταν σε ετοιμότητα μετά τη Συμφωνία κάποια αντίδραση της Τουρκίας. Το ερευνητικό Ουρουτσ Ρέις πάντως παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας και στην Αθήνα περιμένουν τις επόμενες ώρες και ημέρες αν θα εκδοθεί νέα NAVTEX που θα περιλαμβάνει περιοχή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ουσιαστικά περιμένουν αν θα έχουμε ξανά το ίδιο σκηνικό σύγκρουσης του περασμένου Ιουλίου.

Αύριο πάντως συνεδριάζει το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας της Τουρκίας υπό την προεδρία του ίδιου του Ερντογάν και από εκεί θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις τους καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται στην ΕΕ και η συζήτηση για λήψη μέτρων και κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή όμως  ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ παρά τις πολεμικές προετοιμασίες της Τουρκίας επιμένει να καλεί σε διάλογο και διαπραγματεύσεις για να καθοριστούν τα θαλάσσια όρια στη περιοχή.

Ειδικότερα  σε δήλωσή του χαρακτήρισε «ανησυχητικές» χαρακτηρίζει τις τελευταίες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τονίζει ότι «η δράση αυτή δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της ΕΕ, ούτε της Τουρκίας» και επαναλαμβάνει ότι «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης δραστικών δυνάμεων». Δηλώνει δε έτοιμος να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου.

Πιο αναλυτικά, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει: «Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της εκ νέου εμπλοκής. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και όχι των απειλών καλεί η ΕΕ την Τουρκία.

Στο ίδιο πλαίσιο, πηγή της ΕΕ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Αυτό που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος, ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ