Ο Ερντογάν το χοντραίνει με τις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ενεργοποίηση S-400 και αγορά ρώσικων μαχητικών

Μετά από 11 ημέρες απουσίας ο Ερντογάν εμφανίστηκε σήμερα απορρίπτοντας πρόταση των ΗΠΑ για μη λειτουργία των S-400 και απειλές για αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία αδιαφορώντας για τις κυρώσεις
 
 
 
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα στραφεί αλλού προκειμένου να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της πουλήσουν τα F-35 και πρόσθεσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αυτών δεν θα την αποτρέψει από το να καλύψει τις ανάγκες της.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους S-400, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, από τον Απρίλιο του 2020.
«Την ερχόμενη άνοιξη, αν θέλει ο Θεός τον Απρίλιο του 2020, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τους S-400», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απέρριψε νέα πρόταση Τραμπ

Ο κ. Ερντογάν απέρριψε έτσι την πρόταση συμβιβασμού του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τους S-400, που μετέφερε χθες το βράδυ ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η πρόταση υποβλήθηκε εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας συμφωνία στην Άγκυρα, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως όρο στην Τουρκία να μη θέσει σε λειτουργία τους S-400 και σε αντάλλαγμα να της παρασχεθεί ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο. Την ίδια πρόταση επανέλαβε λίγο αργότερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Η Ουάσινγκτον να σημειωθεί ότι έχει απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν και η Άγκυρα έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις και υπολογίζει στα φιλικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που έχει πει ότι η Τουρκία έτυχε «άδικης» μεταχείρισης. Παρ΄όλ’ αυτά ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Απειλές και για την αγορά 100 Μπόινγκ

Ο Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε δημόσια για τις τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά έπειτα από 11 ημέρες, είπε πως ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα είναι «λογικοί» στο θέμα των κυρώσεων και πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών Μπόινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε μας συγχωρείτε αλλά θα πρέπει για άλλη μια φορά να λάβουμε μέτρα για αυτό το θέμα και επίσης θα στραφούμε αλλού», δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK.
«Ακόμη κι αν δεν πάρουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 προηγμένα αεροσκάφη Μπόινγκ, η συμφωνία έχει υπογραφεί… Αυτή τη στιγμή, ένα από τα αεροσκάφη Μπόινγκ έχει φθάσει και κάνουμε τις πληρωμές, είμαστε καλοί πελάτες», είπε. «Αλλά, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό».
Η ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec ανέφερε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη να πουλήσει τα μαχητικά SU-35 στην Τουρκία αν η Άγκυρα τα ζητήσει, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Πέμπτη πως δεν διεξάγονται προς το παρόν συνομιλίες με τη Μόσχα για εναλλακτικές των F-35 επιλογές.

Κόντρα και για την Συρία

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας ενός πλήθους θεμάτων. Η Τουρκία έχει οργιστεί επίσης με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, που είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά η Άγκυρα θεωρεί πως είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Η Άγκυρα προειδοποίησε πως θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στην περιοχή, λέγοντας πως η υπομονή της έχει εξαντληθεί
Ωστόσο ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει τον «τρομοκρατικό διάδρομο» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη ζώνη ασφαλείας, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις απειλές της για επίθεση.
 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Anadolu-Sputnik-hellasjournal.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ