Ο Μπορέλ επισκέπτεται αύριο τα «σύνορα της Ευρώπης» στις Καστανιές Έβρου

ΖΟΖΕ ΜΠΟΡΕΛ

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Αύριο, 24 Ιουνίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα μεταβεί στις Καστανιές Έβρου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπου θα λάβει ενημέρωση από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.

Ο κ. Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις με έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα εις βάρος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Φυσικά και αποτελεί θετικό γεγονός η επίσκεψη αυτή από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στα «σύνορα της ευρώπης» όπως αναφέρουν συχνά – πυκνά μετά την υβριδικής μορφή έφοδο που επιδίωξε η Τουρκία εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα δει από κοντά την κατάσταση στα σύνορα. Το θέμα όμως να μη μείνει σε διαπιστώσεις αλλά και δηλώσεις. Το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Τουρκία και αν θέλει να στείλει μήνυμα καλό θα είναι να έχει και πρακτικό αποτέλεσμα.

Κανείς δε μπορεί να παραβλέψει για παράδειγμα ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει και χρηματοδοτεί την Τουρκία για την απόκτηση θωρακισμένων οχημάτων με τα οποία προσπαθούσε να σπάσει τα σύνορα. Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα πολλά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει στη πράξη για να βάλει φραγμό στην Τούρκικη προκλητικότητα. Γι΄αυτό επιμένουμε ότι δε χρειάζονται άλλες δηλώσεις υποστήριξης στην Ελλάδα αλλά πράξεις. Όπως και στους Έλληνες υπουργούς να μην αρκούνται στις φωτογραφίες και σε πανηγυρισμούς ότι έχουν στο πλευρό μας την Ευρώπη αλλά …μόνο στα λόγια!

Πάντως τόσο οι υπουργοί όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έχουν να πουν πολλά στον Ευρωπαίο Αξιωματούχο για τα έργα οχύρωσης των ευρωπαϊκών συνόρων και την ουσιαστική στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ