Ο νέος Φορέας Πολιτικής Προστασίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ΕΔ μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στο νέο Φορέα αντι να χρησιμοποιούνται εκ των υστέρων για να καλύψουν την ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τις ζωές πολιτών

 

 

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική οι οποίες ήρθαν να προστεθούν σε δεκάδες ακόμα με ανθρώπινα θύματα κατεστραμμένες περιουσίες και περιβάλλον υποχρέωσαν ουσιαστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστω και αργά να προχωρήσει στην ολοκληρωτική ανασύσταση της περιβόητης απαρχαιωμένης (σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου) και αναποτελεσματικής Πολιτικής Προστασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια κίνηση που θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό αν ήθελε να αποδείξει ότι πραγματικά ήρθε να ανατρέψει την κατάσταση που δημιούργησαν εδώ και 40 χρόνια σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς το αντιλήφθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Έτσι προχώρησε τώρα στην ίδρυση μιας νέας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, με επικεφαλής Διοικητή με προσόντα εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας και θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι εδώ όλα καλά και κυρίως, ότι στη δομή της Υπηρεσίας θα λειτουργεί και μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους επιστήμονες (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Μένει όμως να αποδειχτεί ότι αυτός ο νέος φορέας θα δουλέψει για το λόγο που θα συγκροτηθεί, δηλ. για να οργανώνει την ασφάλεια του πολίτη από φυσικές καταστροφές με σύγχρονο και επιστημονικό τρόπο.

Να μην αποδειχτεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα και μετατραπεί σε φορέα που δημιουργήθηκε για να βολευτούν κάποιοι κομματικοί με καρέκλα και μισθό. Δηλαδή ακριβώς αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από τους προηγούμενους και φτάσαμε σήμερα να μετράμε κάθε μέρα νεκρούς.

Διαφορετικά θα βρεθούμε πάλι στο σημείο να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι και να αντικρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να αποτελούν ξανά το μόνο αποτελεσματικό θεσμό που καταφέρνει να σώζει ανθρώπινες ζωές.

Φυσικά οι ΕΔ με τα Γενικά Επιτελεία θα αποτελούν μέλη στη δομή του νέου φορέα μαζί με τα άλλα σώματα ασφαλείας και δημόσιες υπηρεσίες, και πως θα μπορούσαν να λείπουν άλλωστε.

Το θέμα είναι το «εργαλείο» που λέγεται ΕΔ, έχοντας  την εμπειρία, την πειθαρχία, την οργάνωση και την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, να χρησιμοποιείται πλέον στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου και όχι να χρησιμοποιούνται εκ των υστέρων για να καλύψουν την ανοργανωσιά και την ανικανότητα του κράτους και των πολιτικών προϊσταμένων του να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί του τόπου έστω και με αυτό το τραγικό τρόπο να έμαθαν και να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη και να μην επιτρέψουν και σε κανέναν από εμάς να κάνουμε τα ίδια λάθη. Αυτό απαιτούν οι νεκροί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ