Πολεμικό Ναυτικό: Ο τελευταίος επιζών του ΑΔΡΙΑΣ στο ΓΕΝ (ΦΩΤΟ)

Ο τελευταίος επιζών του ηρωικού ΑΔΡΙΑΣ, Γεώργιος Τασσάς βρέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΝ

Τον τελευταίο επιζώντα του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, Γεώργιο Τασσά συνάντησε στο γραφείο του ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ. Ο Γεώργιος Τασσάς αποτελεί για το Πολεμικό Ναυτικό ζωντανή ιστορία αφού  έζησε τον ηρωικό πλού του πλοίου που έχει μείνει ως παγκόσμιο φαινόμενο να θαυμάζεται γιατί πέτυχε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο.

adrias 2

Το έπος του ΑΔΡΙΑΣ

Το ΑΔΡΙΑΣ (L-67) , που είχε παραχωρηθεί απο το Βρετανικό βασιλικό ναυτικό ήταν το πρώην HMS BORDER. Το πλοίο μετείχε κατά τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου και  στις 22 Οκτωβρίου 1943  προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του σε περιοχή πλησίον της Καλύμνου.

Το βρετανικό HURWORTH που ήταν κοντά επιχείρησε να το βοθήσει, χτύπησε και αυτό νάρκη και βυθίστηκε με απώλειες 143 ανδρών.  Το ΑΔΡΙΑΣ όμως παρά τις ζημιές έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή του Gumucluk  με απώλειες 21 ανδρών και 30 τραυματίες.

Έπειτα από πρόχειρες επισκευές απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943 χωρίς πλώρη και κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου.

adrias

Ο Γεώργιος Τασσάς κατατάχθηκε, το 1942, ως Ναύτης Μηχανικός, σε ηλικία 16 ετών. Εκπαιδεύτηκε στο Θωρακισμένο Καταδρομικό ΑΒΕΡΩΦ. Για τις άριστες επιδόσεις του βραβεύτηκε με χρυσό κύπελλο και τοποθετήθηκε στο Πλωτό Συνεργείο ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ως εκπαιδευτής. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ, τον Ιούλιο του 1942.

Κατά την πρόσκρουση του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ σε νάρκη ο Γεώργιος Τασσάς επέβαινε στο πλοίο και συμμετείχε ενεργά τόσο στις ηρωικές προσπάθειες του πληρώματος για την υποστύλωση και την προσωρινή στεγανοποίηση του πλοίου όσο και κατά τον επικό πλου του πλοίου από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αλεξάνδρεια, διανύοντας 730 ναυτικά μίλια χωρίς πλώρη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ