Ο Τσαβούσογλου στέλνει τον Μπορέλ πίσω στην Ευρώπη με απειλές και θέλει διάλογο για Αιγαίο όπως το 1976

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Σφοδρή επίθεση σε βάρος της Κύπρου και της Γαλλίας έκρυβαν οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορελ στην Τουρκία προκειμένου να πετύχει την αποκλιμάκωση της έντασης

 

Ο Μεβλούτ Τσασβούσογλου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως η Άγκυρα και ότι είναι έτοιμη για διάλογο δίνοντας ως παράδειγμα το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο το 1976 με το σύμφωνο της Βέρνης.

«Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Ελλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Όπως σημείωσε στη συνάντηση του με τον Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντηση τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος».

Ο Μπορέλ από την πλευρά του εκνευρίζοντας τον Τσαβούσογλου εξέφρασε την υποστήριξη της Ε.Ε στην Λευκωσία λέγοντας «H Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε και έχει πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη. Ψάχνουμε τρόπο επίλυσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Κι εμείς αυτό συζητήσαμε να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονονανθάκων ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της στα ζητήματα αυτά.

Η αναφορά αυτή του Μπορέλ προκάλεσε την αντίδραση του Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει η dailysabah, που κατηγόρησε την ΕΕ για αποτυχία στήριξης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και συνέχισε:

«Τώρα ισχυρίζεσαι (σ.σ. Μπορέλ) ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;» ρώτησε.

Πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο: «Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας».

Απειλές για «αντίποινα σε νέες κυρώσεις»

Ο Τσαβούσογλου μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου δε δίστασε μπροστά στον Μπορέλ, να απειλήσει ευθέως πως «Αν η ΕΕ πάρει επιπρόσθετες αποφάσεις κατά της Τουρκίας τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε αντίποινα. Αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως θα στηρίξουν τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου λέγοντας όμως «Αρκεί να είναι ένας τίμιος μεσολαβητής. Είναι ανάγκη η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στην Τουρκία. Η υπόσχεση για κατάργηση της βίζας δεν τηρήθηκε. Έχουμε δικαίωμα να δηλώνουμε πως η ΕΕ δεν φέρθηκε δίκαια».

O Τούρκος ΥΠΕΞ τα… έβαλε επίσης με Γαλλία και Κύπρο λέγοντας πως βάζουν πρόσκομματα στην εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.

«Μην επιτρέπετε σε αυτές τις δύο χώρες να πάρουν ως όμηρο την ΕΕ. Δεν είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Γαλλία επιτίθεται στην Τουρκία επειδή έχει χάσει έδαφος στη σύγκρουση της Λιβύης, ενώ η Κύπρος αρνείται την ύπαρξη Τουρκοκυπρίων και τα δικαιώματά τους στα αποθέματα υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, υποδηλώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής στην επίλυση της σύγκρουσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ