Ο χακί συνδικαλισμός και το μαύρο μας το χάλι

Η όλη ιστορία με το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις τείνει να γίνει ανέκδοτο με το οποίο θα πέσει πολύ γέλιο.

Αφού είδαμε κι αποείδαμε με τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ ΠΟΕΣ (ομοσπονδία που την “έσπρωξε” ιδιαιτέρως ο Πάνος Καμμένος ως ΥΕΘΑ) και της ΠΟΜΕΝΣ (υπάρχει κάποια σχέση με κάποιο κόμμα;) με αποτέλεσμα η δεύτερη να μείνει ως μοναδικός νόμιμος φορέας συνδικαλισμού στις ΕΔ, ήρθε ένα νομοσχέδιο να αλλάξει τα δεδομένα.

Με σύμπραξη ΚΚΕ – κυβέρνησης και με σαφή νομική και συνταγματική βάση, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο μπορούν να υπάρχουν πολλοί νόμιμοι συνδικαλιστικοί φορείς στις ΕΔ. Άντε ξανά μανά στα δικαστήρια δηλαδή.

Και σαν να μην έφταναν αυτά άρχισαν εντός της ΠΟΜΕΝΣ τα όργανα για θέσεις και προθέσεις, για το αμετάθετο κάποιων στελεχών, για μια εκδήλωση στην Ορεστιάδα από μια συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί τους Εθελοντές Μακράς Θητείας και για κάποια θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εκλογής στα όργανα της Ομοσπονδίας.

Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε όταν είδαμε μια ομάδα στρατιωτικών να “μελετάει” την υλοποίηση ενός νέου συνδικαλιστικού “σχεδίου” με στόχο λέει την ενότητα και την προώθηση των αιτημάτων για στέγαση και μεταθέσεις. Όποιος μπορεί ας καταλάβει.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ελάχιστοι (συγκριτικά με το συνολικό αριθμό των υπηρετούντων) ανώτεροι και ανώτατοι Αξιωματικοί μετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο σε οποιοδήποτε συνδικαλιστικό φορέα (ανεξάρτητα από τον Κλάδο). Μάλλον κάποια σημασία έχει αυτό.

Πιθανότατα, αυτό που λέγαμε εδώ εξ’ αρχής και διαφωνούσαμε με την “ανάγκη” τέτοιου συνδικαλισμού στις ΕΔ, να έχει αρχίσει να δείχνει τι ζημιά μπορεί να γίνει. Το βέβαιο είναι πως υπάρχει σύγχυση ρόλων, ανεπάρκεια στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν συνολικά τις ΕΔ και το προσωπικό τους (καθότι υπάρχουν σαφώς διαφορετικές κατηγορίες στρατιωτικών) και προφανής αδυναμία σύμπνοιας και ενότητας. Θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά πως αυτού του είδους ο συνδικαλισμός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να σταθεί ούτε θεσμικά αλλά ούτε και ουσιαστικά λόγω της φύσης και της δομής των ΕΔ.

Αν κάποιος το ψάξει λίγο περισσότερο υπάρχουν θεσμοθετημένες δομές μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν οι στρατιωτικοί να έχουν συλλογική εκπροσώπηση χωρίς να εμπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες, αντιπαραθέσεις και γκρίνιες. Τελικά αυτή η ιστορία με το συνδικαλισμό ποιόν έχει ωφελήσει; Να περιμένουμε απαντήσεις ή όχι;

Εμείς θα επανέλθουμε με πρόταση σε όλους τους φορείς για δημόσιο διάλογο και με χαρά θα φιλοξενήσουμε τις απόψεις όλων, χωρίς αβάντες σε κανέναν, με αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό. Όποιος το αντέχει ας μας το πεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ