ΟΒΑ: 1.000 προσλήψεις, οι ειδικότητες και τα …μυστήρια

1.000 προσλήψεις ΟΒΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, την μερίδα του λέοντος θα πάρει ο Στρατός Ξηράς αλλά υπάρχουν θέσεις και στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι 1.000 προσλήψεις του 2014 και του 2015 φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν εν μέσω διαπραγματεύσεων, αξιολόγησης και προεκλογικού κλίματος.

Την πρώτη φορά που είχε ακουστεί το θέμα ήταν το 2014. Ο σχεδιασμός μιλούσε για συμβόλαιο τριών ετών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλα φυσικά υπήρχε και πρόβλεψη για μονιμοποιήσεις. Θεωρητικά με δύο ανανεωσείς, κάθε μια των 5 ετών. Συνολικά 10 και 3 τα πρώτα χρόνια 13. Προφανώς μετά απο αυτό το στάδιο θα ακολουθούσε και η πλήρης μονιμοποίηση.

Το θέμα επανήλθε το 2015. Τότε ανακοινώθηκε πως ο Πάνος Καμμένος προχωρά σε χίλιες προσλήψεις. Είχε μάλιστα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση. H σημαντικότερη αλλαγή ήταν πως μιλούσε μόνο για ενα έτος ανανέωση. Φυσικά όλοι στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ ψιθύριζαν πως σε κάποιες τουλάχιστον ειδικότητες ίσως στον δρόμο να βρισκόταν και ο τρόπος για την μονιμόποιηση.

Το δελτίο Τύπου ανέφερε:

Υπεγράφη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο σχετική απόφαση για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων από την κείμενη νομοθεσία διαδικασιών για ανακατάταξη στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων 1000 συνολικά (600 στρατό ξηράς, 200 Πολεμικό Ναυτικό,200 Πολεμική Αεροπορία) οπλιτών για βραχεία περίοδο δυο ετών η οποία μπορεί να παραταθεί για ακόμη ένα έτος.

Η δυνατότητα ανακατάταξης δίνεται μόνο σε οπλίτες που υπηρετούν και όχι σε εφέδρους αμέσως μετά και σε συνέχεια της εκπλήρωσης της θητείας τους. Οι παραπάνω οπλίτες θα συνεχίζουν να υπηρετούν στις μονάδες από τις οποίες και θα απολύονται και οι οποίες έχουν καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση χωρίς δυνατότητα μετάθεσης.

Τις τελευταίες ώρες ανακινήθηκε το θέμα καθώς όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου να εκδωθεί το ΦΕΚ για τις χίλιες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και πάλι θα αφορούν 600+200+200 σε στρατό, ναυτικό και αεροπορία.

Οι ειδικότητες που θα δώσουν το χρυσό εισητήριο για μια δουλειά στον στρατό σε οπλίτες βραχείας ανακατάταξης αναμένεται να ακολουθήσουν την παλιά απόφαση.

Για τον στρατό «κλειδιά» είναι οι θέσεις οδηγών, πληρωμάτων αρμάτων, πυροβολητών, τεχτιτών, κτλ

Για το Πολεμικό Ναυτικό οι ειδικότητες οδηγών, ηλεκτρολόγων, ηλεκτρονικών, κτλ

Για την Πολεμική Αεροπορία ζήτηση υπάρχει για μηχανικούς και οδηγούς, κτλ

Στις προσλήψεις κερδίζει η υποψηφιότητα της πιο πρόσφατης ΕΣΣΟ και μεταξύ της ίδιας ΕΣΣΟ η μικρότερη ηλικία. Στην ισοψηφία μπάινει κριτήριο ειδικότητας.

Τα μυστήρια

Η πρόσληψη των 1000 Ο.Β.Α. , οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έχουν τον ίδιο μισθό με τους ΕΠ.ΟΠ. έχει όμως δυο τουλάχιστον μυστήρια.

Πρώτον, οτι πριν απο λίγες ημέρες ο Αρχηγός ΓΕΝ μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για την ανάγκη ανανέωσης των ειδικών δυνάμεων αλλά εμφανίστηκε προβληματισμένος για το αν οι νέοι που προέρχονται απο μια μικρή θητεία όπως έχει γίνει, μπορούν να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για να αναλάβουν καθήκοντα ως Ο.Β.Α. σε αυτό που θέλει το ναυτικό.

Και δεύτερον οτι πρόσφατα ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Δημήτρη Μανακανάτα είχε δηλώσει επι λέξη σε ερώτηση του δημοσιογράφου:Καταρχήν δεν είναι σωστό πως τα ποσοστά στελέχωσης των μονάδων στα ανατολικά σύνορα και τα νησιά είναι μικρά ή υπολείπονται των τουρκικών δυνάμεων. Αλήθεια, από πού αντλείτε τέτοιες πληροφορίες; Το αντίθετο συμβαίνει. Υπάρχουν μονάδες με διαθεσιμότητα άνω του 110% και η δύναμη πυρός και των αρμάτων των Ε.Δ. είναι καταλυτική. Συγχρόνως δεν επαναπαυόμαστε. Είναι διαρκής η φροντίδα των επιτελείων για την ενίσχυση των μονάδων πρώτης γραμμής σε ανθρώπους και υλικό. Άλλωστε σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο ανασυγκρότησης των Ε.Δ.. Απ’ την άλλη δεν αντιλαμβάνομαι την ωφελιμότητα της συζήτησης περί στράτευσης στα 18. Μια τέτοια κίνηση το πολύ-πολύ να αύξανε τον αριθμό των στρατεύσιμων κατά λίγες χιλιάδες για 1 χρόνο και μετά όλα θα ήταν ίδια μαζί με τα προβλήματα. Συγχρόνως θα άλλαζε πολλά άλλα ζητήματα, πχ εισαγωγή στα ΑΕΙ και αναβολές, επίπεδο ωριμότητας των στρατευσίμων κλπ. Υπάρχει μια φιλοσοφία στο χρόνο στράτευσης συνδεδεμένη με την όλη κοινωνική ζωή που δεν θεωρώ πως πρέπει ν’ αλλάξει.

Αν λοιπόν οι μονάδες είναι και με στελέχωση και οι βραχύβιες λύσεις δεν λύνουν προβλήματα, ποιος ο λόγος να προσληφθούν συμβασιούχοι φαντάροι;

Κώστας Αττίας

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ