ΟΒΑ: Γιατί ο διαγωνισμός θα αποτύχει – ΑΠΟΨΗ

Εκτίμηση ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των ΟΒΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις κάνει επίτιμο μέλος της ΕΣΠΕΚΜ και αναλύει τους λόγους


 

Γράφει ο Μελετιάδης Kωνσταντίνος Λοχαγός (ΦΠΖ) ε.α.
Επίτιμο Μέλος Ε.Σ.Πε.Κ.Μ.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 1000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) προς κάλυψη αναγκών των ενόπλων δυνάμεων.

Από αυτούς 200 προορίζονται για την αεροπορία,200 για το ναυτικό και 600 για τον Στρατό Ξηράς, από τους οποίους οι 300 για τις ειδικές δυνάμεις.

Οι υποψήφιοι σύμφωνα με τις εγκυκλίους πρέπει να υπηρετούν την θητεία τους ή το διάστημα που έχουν απολυθεί να μην είναι μεγαλύτερο από τρία χρόνια. Τίθεται δε όριο ηλικίας τα 28 έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βάσει της συνολικής ανακοινωθείσας μισθολογικής δαπάνης, ο μέσος μηνιαίος «καθαρός» μισθός δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 600 με 700 ευρώ.

Το μέγιστο της θητείας τους θα είναι τα τρία χρόνια. Μετά θα απολύονται υποχρεωτικά χωρίς την δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης ή νομιμοποίησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια για πρόσληψη ΟΒΑ. Στο παρελθόν όλες απέτυχαν .Δεν συμπληρωνόταν οι διαθέσιμες θέσεις.

Φυσικά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση, η ανεργία τεράστια, οι μισθοί έχουν κατακρημνιστεί.

Πολλοί εκτιμούν πως αυτήν τη φορά θα υπάρξει υπερπροσφορά αιτήσεων και οι 1000 θέσεις θα καλυφθούν στο 100%.

Συμπληρωματικά σε ορισμένα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά για προτεραιότητα των κατατασσόμενων ΟΒΑ, σε περίπτωση μελλοντικής πρόσληψης ΕΠΟΠ και στην δυνατότητα συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές.

Πόσοι όμως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση, σύντομα ή στο απώτερο μέλλον, να ξαναγίνουν προσλήψεις ΕΠΟΠ; Πόσες είναι οι θέσεις στις ειρηνευτικές αποστολές και πόσοι οι υποψήφιοι;

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνουν προσλήψεις ΕΠΟΠ και εάν πότε αυτό συμβεί θα είναι στοχευμένες και σε πολύ πολύ μικρό αριθμό. Σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν νέοι άνθρωποι σίγουρα αρκετά μικρότεροι από την ηλικία των 30 ετών. Οπότε οι τωρινοί ΟΒΑ, δύσκολα θα πληρούν τις τότε προϋποθέσεις.

Όσο για τις ειρηνευτικές αποστολές οι πιθανότητες συμμετοχής είναι στατιστικά ελάχιστες.

Το σίγουρο είναι πως οι ΟΒΑ θα υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες,οι περισσότερες από τις οποίες στον στρατό ξηράς,πλην ειδικών δυνάμεων, θα βρίσκονται στην παραμεθόριο.

Ακόμη όμως και εάν δεν υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές, οι περισσότερες μάχιμες μονάδες βρίσκονται σε σχετικά μακρινή απόσταση από τα αστικά κέντρα.

Αναπόφευκτα θα αναγκαστούν να νοικιάσουν σπίτια ή να ξοδεύουν πολλά χρήματα σε μετακινήσεις. Το πενιχρό μηνιάτικο που θα παίρνουν, μειωμένο λόγω των επιπλέον εξόδων, δεν θα φτάνει να καλυφθούν ούτε βασικές ανάγκες όπως η διατροφή ή η θέρμανση.

Οι εμπνευστές της προκήρυξης προφανώς ποντάρουν στην εξαθλίωση που έχει περιέλθει η κοινωνία μας, σε συνδυασμό με την αγάπη που τρέφουν πολλοί νέοι για τις ένοπλες δυνάμεις. Για άλλη μια φορά θα πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και ο συγκεκριμένος θεσμός θα αποτύχει.

Κακά τα ψέματα χωρίς ισχυρά κίνητρα ελάχιστοι θα προσέλθουν.

Σε ένα θολό ακαθόριστο εργασιακό περιβάλλον, αποκομμένο από οποιαδήποτε προοπτική εξέλιξης, το οποίο αδυνατεί να δώσει χρήσιμα εφόδια στους υπηρετούντες όταν αυτοί απολυθούν και βγουν στην αγορά εργασίας με μηδέν προσόντα, πόσοι είναι οι νέοι που θα επιλέξουν να καταταγούν;
Π.χ. ο ολμιστής τι θα γράψει στο βιογραφικό του όταν απολυθεί και ψάχνει για δουλειά. Σε ποιους τομείς της αγοράς χρησιμεύουν οι γνώσεις που αφορούν τις βολές βλημάτων όλμου;

Η μόνη περίπτωση να διατηρηθεί ο ημιεπαγγελματικός στρατός της χώρας είναι η πρόσληψη ΕΠΟΠ. Τότε η συμμετοχή θα είναι ικανοποιητική.

Οι εθελοντές αρκετές χιλιάδες. Ο λόγος φυσικά είναι η μονιμότητα που μπορεί να παράσχει ο συγκεκριμένος θεσμός.

Φτάνει να ξεκαθαρίσει η πολιτεία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραμείνουν με την συμπλήρωση της επταετίας, αρκεί να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως και τώρα. (Διαγωνίσματα, προσόντα, ελάχιστες ποινές κ.λ.π.)

Έτσι το Υπουργείο θα έχει την «πολυτέλεια» να θέσει καλύτερους υπηρεσιακούς όρους για την κατάταξη, να κάνει καλύτερο φιλτράρισμα των υποψηφίων, καλύτερες επιλογές. Να έχει ποιοτικότερο προσωπικό λόγω μεγαλύτερης προσφοράς και το βασικότερο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των υπηρετούντων,εφέδρων και ΕΠΟΠ

Θα δώσει κίνητρα στους εφέδρους να κατατάσσονται σε μικρότερες ηλικίες με αποτέλεσμα να μειωθούν οι «κοπανατζήδες» και να αυξηθεί αριθμητικά το προσωπικό.

Η τομή είναι να βάλει σαν υποχρεωτική προϋπόθεση για κατάταξη των ΕΠΟΠ, μόνο όσους παρουσιάζονται στα 18 τους, αμέσως μετά το τέλος του Λυκείου οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με την λήξη της εννιάμηνης θητείας τους.

Επιπλέον για τις ειδικότητες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο, να επιτρέψει την εθελοντική κατάταξη εφέδρων μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο).

Όσοι από αυτούς επιθυμούν και με την λήξη της θητείας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, να μπορούν να παραμείνουν στις ένοπλες δυνάμεις,εάν υπάρχουν θέσεις για ΕΠΟΠ.

Εάν δεν τηρούν τις προϋποθέσεις να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους από εκεί που σταμάτησαν. (Λύκειο, Τεχνικές σχολές κ.λ.π.)

Έτσι το μόνιμο χαμηλόβαθμο προσωπικό θα είναι νεότατο και στην ηλικία των 50 ετών που αποστρατεύονται οι υπαξιωματικοί, θα έχει συμπληρώσει 30 με 35 χρόνια υπηρεσίας.

Να μην ξεχνάμε πως και στο παρελθόν υπήρχαν στελέχη που ξεκινούσαν την σταδιοδρομία τους σε ηλικία 15 και 16 ετών. Κανείς τους δεν έπαθε τίποτα.

Αρκεί να προκηρύσσονται προσλήψεις έγκαιρα, με ορίζοντα το ένα έτος, ώστε οι νεαροί επιθυμούντες να προλάβουν να καταταχθούν ως έφεδροι, δηλώνοντας παράλληλα την επιθυμία για ανακατάταξη με την λήξη της θητείας τους, ως ΕΠΟΠ.

Στις περιπτώσεις που χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις ΤΕΙ και ΑΕΙ αυτοί μπορούν να προσλαμβάνονται με διαφορετικούς όρους. Άλλωστε οι θέσεις αυτές δεν είναι πολλές και δεν είναι μάχιμες.

Δυστυχώς οι εμπνευστές του θεσμού των ΟΒΑ θα φάνε τα μούτρα τους για άλλη μια φορά, όπως και οι προκάτοχοι τους, γιατί ξεχνούν πως για τον νέο δεν είναι σημαντικά μόνο τα χρήματα, αλλά και οι προοπτικές εξέλιξης που μπορεί να δώσει το κάθε επάγγελμα, για να μπορέσει να φτιάξει την ζωή του και να δημιουργήσει οικογένεια..

Οι πολιτικοί δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα των κοινωνικών αυτοματισμών, ούτε των «κοινωνικών ευαισθησιών» την στιγμή μάλιστα που ακούμε συνεχώς στα ΜΜΕ βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την υψηλή ανεργία σε ηλικίες των 15 ετών!!!! εώς 24.

Δεν πρέπει να επηρεάζονται από άσχετους, ανίδεους και επικίνδυνους που μιλούν για στρατό εξηντάρηδων, αλλά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το αξιόμαχο του προσωπικού προσφέροντας πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις.

Δεν πρέπει να σκέφτονται και να λειτουργούν με κριτήρια ανθρώπων που ξεκίνησαν να δουλεύουν μετά τα τριάντα τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ