ΟΗΕ: Ο ρόλος της Τουρκίας και το πολιτικό δογματικό μετείκασμα

ΟΗΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Διαβάζω  σε δημοσιεύματα ότι :

«Υπό συζήτηση βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία για τη δημιουργία μίας «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», που θα συνεδριάζει στο τουρκικό έδαφος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.  Σε αυτή την ομάδα θα συμμετέχουν αξιωματούχοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας,..Η Ουκρανία έχει ήδη δώσει θετική απάντηση στην πρόταση. Η Ρωσία, που ενημερώθηκε στις αρχές του μήνα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την θέση της.»

Αυτό είναι κάτι που όφειλε ο ΟΗΕ να το κάνει από την πρώτη στιγμή των εχθροπραξιών, όπως είχαμε προτείνει ως «κοινωνία αξιών».

Και πρέπει να αποτελείται από αξιωματούχους του ΟΗΕ όχι μόνο για ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά οπωσδήποτε και από μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Οι δε παρατηρητές να έχουν πρόσβαση και στο πεδίο της σύγκρουσης και να καταγράφουν συγκεκριμένα γεγονότα αλλά και στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις πιθανές παραβιάσεις ασφάλειας.

ΑΚΟΥΣΟΝ -ΑΚΟΥΣΟΝ: ¨Όμως ο αναπληρωτής ΓΓ/ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, που σκόπευε να ταξιδέψει την Τετάρτη (20/4) στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ερντογάν, αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι επ’ αόριστο, αφού διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

ΗΜΑΡΤΟΝ με τους γραφειοκράτες! Δηλαδή όλος ο ΟΗΕ βασίζεται στον Γκρίφιθς;

Θα πει κάποιος “Κάλλιο αργά παρά ποτέ”, ακόμη και αν είναι στην Τουρκία.

Να γίνει όμως επιτέλους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η Τουρκία κι εμείς

Φυσικά η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες, όπως κάνει πάντα ως επιτήδειος ουδέτερος και αυξάνει το αποτύπωμά της στο Διεθνές πεδίο ανταγωνισμού.

Σημαντικό επίσης είναι για μας (την Ελλάδα δηλαδή), ότι η εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι  “Η  Τουρκία συμμετέχει  στις προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι από τη Μαριούπολη, αποδυόμενη σε «ναυτικό εγχείρημα» για τη μεταφορά 800 ανθρώπων.”

Εμείς δηλαδή δεν μπορούσαμε να στείλουμε πλοία, με δεδομένο ότι είχαμε και εθνική υποχρέωση προς τους ομογενείς μας;

Σας θυμίζω ότι η «κοινωνία αξιών» το είχε προτείνει ευθύς εξ αρχής με άρθρα και σε δημόσιο λόγο, πολύ νωρίς και έγκαιρα από τις αρχές Μαρτίου.

Κατά τα άλλα, απευθύνομαι σε όλους τους κλακαδόρους που μέχρι λίγο πριν θριαμβολογούσαν για την απομόνωση της Τουρκίας και την οικονομική της κατάρρευση, που η δική μας περήφανη πολιτική κατάφερε να την φέρει στη  δυσμενή αυτή θέση (φαντασιακή η επίδρασή μας εν πολλοίς) .

Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, αδυνατούν να αντιληφθούν  τις αλλαγές, όχι μόνο να τις προνοήσουν αλλά και την ώρα που συμβαίνουν (πραγματικότητα) λόγω ενός σφάλματος του ανθρώπινου ματιού (που επιτείνεται από τον δογματισμό).

Το αποδίδω σε ένα  “πολιτικό  δογματικό μετείκασμα”, όπως ακριβώς προκαλεί καθυστέρηση και η ατέλεια που έχει το ανθρώπινο μάτι και συνεχίζει για λίγο να «βλέπει» ένα αντικείμενο, που έχει πάψει πια να το βλέπει (άρα έχει υστέρηση στο αμέσως επόμενο, στην πραγματικότητα δηλαδή).

Η ατέλεια αυτή του ματιού μας λέγεται «μεταίσθημα» του αμφιβληστροειδούς και η ψεύτικη εντύπωση «μετείκασμα».

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ