Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ουσιαστική στήριξη που χρειάζονται

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΥΠΕΘΑ

Ο νέος ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετά την ιδιαίτερα χθεσινή σημαντική συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο όπως δήλωσε έθεσε – και καλά έκανε – ζήτημα ξεκάθαρης στήριξης των ΗΠΑ σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα με τη τουρκική επιθετικότητα. Και ποια ήταν η απάντηση; Όπως μετέφερε ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ: «Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Την ίδια ακριβώς ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΘΑ όπου ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τα πολλά και σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη τους τη διάσταση. Για την ανάγκη συντήρησης και ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων και στα τρία σώματα. Το ελλιπές προσωπικό καθώς τα χρόνια της κρίσης και μειώθηκε και τσακίστηκε οικονομικά όπως όλοι οι υπόλοιποι. Την ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των ΕΔ και πολλά ακόμα.

Νωρίς χθες το πρωί ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist σημείωνε: «Η δουλειά μας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα πετάνε, τα πολεμικά πλοία θα πλέουν, τα στρατιωτικά οχήματα θα κινούνται, πλήρως λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμα, έτσι ώστε να προσφέρουν στη χώρα μια “ομπρέλα” ασφαλείας και την αποτρεπτική ισχύ που αυτή χρειάζεται έναντι πάντων».

Η εικόνα λοιπόν όπως αποτυπώθηκε χθες δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να δράσει γρήγορα γιατί η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη με την Τουρκία. Ειδικά μετά το «άδειασμα» του Ερντογάν από τον Τραμπ με τα F-35 και την περιθωριοποίηση – έστω και με μεγάλη δυστοκία από την Ευρώπη και άλλες χώρες – λόγω των παρανομιών της στην Κυπριακή ΑΟΖ θα την κάνει ακόμα πιο επιθετική και απρόβλεπτη μετά το καλοκαίρι.

Βέβαια θαύματα δεν γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες ή και μήνες με τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ μπορεί όμως να διατηρηθεί η ηρεμία και η επιχειρησιακή ετοιμότητα με το υπάρχον υλικό. Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής έχει πλήρη και καταρτισμένη εικόνα των ΕΔ όπως και τη γνώση για να το επιτύχει και μια ηγεσία που μπορεί να επιτελέσει το έργο της.

Χωρίς ίχνος όμως διάθεσης ανέξοδου πολιτικού σχολιασμού δε θα μπορούσαμε να μη σημειώσουμε ότι από την χθεσινή επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΘΑ το Μαξίμου το μόνο που φρόντισε να διοχετεύσει ήταν ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου:
– Να προχωρήσει στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με στόχο την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα την αξιοποίηση των αμυντικών προγραμμάτων ως πυλώνων ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.
– Έθεσε ως προτεραιότητες αφενός την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, και αφετέρου τη διασφάλιση της αξιοκρατικής ιεραρχικής εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης.

ια να μην κοροϊδευόμαστε τα παραπάνω αποτελούν τα 2-3 σημεία που διέρρευσαν στον Τύπο εδώ και ημέρες και αναφερόντουσαν στους περίφημους μπλε φακέλους που μοίρασαν σε υπουργούς και υφυπουργούς.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης στις προσωπικές επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα είπε πολλά παραπάνω για το πώς η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τις ΕΔ στην πράξη και μάλλον τον αδικεί τα όσα επέτρεψαν να γίνουν γνωστά.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ