Οι Τούρκοι κάνουν αυτό που είπαν και προχωρούν σε έκδοση αδειών για έρευνες στη Λιβύη

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ

Η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα κίνηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτή τη φορά προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη αναφέρει ο Φιλελεύθερος

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας άρχισε να ετοιμάζεται για να εκδοθούν οι σχετικές άδειες προς την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ. 

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές υποστήριξε ότι το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, άρχισε να εργάζεται στο θέμα της παραχώρησης νέας αδειοδότησης στην TPAO για να αρχίσει νέες έρευνες στα «δυτικά της τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, τα σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» βρίσκονται στην Αντάλια αναμένοντας νέες αποστολές, οι οποίες θα τους καθοριστούν στη βάση του προγράμματος του υπουργείου Ενέργειας.

Αποκάλυψε ότι ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει και με την Αίγυπτο όταν στην εξουσία βρισκόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι.

Σύμφωνα με τον Ερτζιγές, στόχος ήταν να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα, η διεθνής πίεση κατά της Άγκυρας σε σχέση με το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων αυξάνεται. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η Κυβέρνηση και η Βουλή της Γερμανίας χαρακτήριζαν άκυρο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε τη συμφωνία της στην έκθεση της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου, που χαρακτηρίζει άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Η έκθεση της γερμανικής Βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί, δείχνοντας με τη στάση του αμετακίνητος στο θέμα παρά τις διεθνείς υποδείξεις. Ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ετοιμάζεται για την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στη Λιβύη για εκπαίδευση των δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ.

Έτοιμο το Γιαβούζ να τρυπήσει στο τεμάχιο «8» στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο μεταξύ όπως αναφέρει ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός sigma είναι ζήτημα λίγων ωρών η έναρξη των γεωτρήσεων από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» στο οικόπεδο «8» στην κυπριακή ΑΟΖ .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ και βάσει έγκυρων όπως τις χαρακτηρίζει πηγών, το Γιαβούζ πλέον έχει πάρει σταθερή θέση πλησίον του στόχου «Ερατοσθένης Νότιος».

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνοδευτικά του γεωτρύπανου σκάφη έχουν ήδη συγκεντρώσει τα υλικά και απαραίτητα εφόδια.

Βάσει όσων μεταδίδει ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός όλα δείχνουν πως οι προεργασίες για τη γεώτρηση στο τεμάχιο «8» στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός λίγων ωρών για τον εντοπισμό τυχόν κοιτάσματος φυσικού αερίου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ