Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν με τις «αντιδράσεις» για Αγία Σοφία και Ανατολική Μεσόγειο

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Πανηγυρίζουν κυριολεκτικά στην Τουρκία ο Ερντογάν και οι υπουργοί με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες από Ευρωπαίους, Ρώσους και Αμερικάνους τόσο στο θέμα της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε Τζαμί όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Δείχνοντας ξεκάθαρα να διασκεδάζουν και με τις χλιαρές δηλώσεις αλλά ακόμα περισσότερο με τις ανύπαρκτες αντιδράσεις σήμερα με σειρά δηλώσεων υπουργών και αξιωματούχων ουσιαστικά «διασκέδασε» και βρήκε πάτημα να υποστηρίξει με θράσος ότι οι μόνες χώρες που έχουν πρόβλημα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αυτό που υποστηρίζουν οι Τούρκοι αφού στην ουσία καμία χώρα και κυρίως κανένας ηγέτης εκτός από λύπη δεν τόλμησε να ψελλίσει κάτι παραπάνω.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν για μια ακόμα φορά χθες να κάνουν «διάλογο» και «διαπραγματεύσεις» με την Τουρκία, η Γερμανία είπε ότι δε χαλάει τις πολιτικές σχέσεις μαζί της, ο Πούτιν μετέφερε τη δυσαρέσκεια των Ρώσων αλλά όχι τη δική του, οι Αμερικάνοι έμεινα σε ανάλαφρες δηλώσεις ενώ ο Τραμπ δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα συνεχίζοντας να παίζει γκολφ.

Είναι ενδεικτική λοιπόν η σημερινή απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με θράσος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί λέγοντας ότι πλέον αυτοί που αντιδρούσαν λένε «σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν θα γίνει υποχώρηση σε αυτό το θέμα».

Απάντησε ουσιαστικά και στους Ευρωπαίου ΥΠΕΞ που μέσω του Μπορέλ κάλεσαν την Τουρκία να επανεξετάσει άμεσα και να αλλάξει την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Την ίδια στιγμή  οι Ευρωπαίοι στο κάλεσμα για κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις και την παραβατικότητα που ακολουθεί «αποφάσισαν» και πάλι να μη κάνουν τίποτα εκτός από προσπάθειες «διαλόγου» και «διαπραγματεύσεων για εκτόνωση της έντασης»! Στη κυριολεξία αστειότητες που η ελληνική διπλωματία μάλλον θα έπρεπε να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά από το «βρήκαμε ισχυρές συναινέσεις στις προτάσεις μας» που ανέφερε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας. Γιατί πολύ απλά η Τουρκία δε θα σταματήσει επειδή βρήκαμε ισχυρή συναίνεση στις προτάσεις μας!

Απόδειξη και σημερινές δηλώσεις – ευχαριστίες από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ για τον διάλογο που ετοιμάζει για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Ξακαθαρίζει φυσικά για να μην υπάρχουν αυταπάτες ότι «κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της κυριαρχίας της Τουρκίας. Η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πως να μην τον ευχαριστεί τον ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος αντί να καταγγείλει τις παράνομες τούρκικες ενέργειες την «παρακάλεσε» στη πρόσφατη επίσκεψή να καθίσουν στον τραπέζι του …διαλόγου!

Στα πλαίσια αυτά ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ δεν είναι παράξενο που εμφανίστηκε και με τον αέρα που έχουν πάρει από τις χλιαρές αντιδράσεις για την Αγία Σοφία και ισχυρίστηκε ότι «Δεν πιστεύουμε ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ θα κάνει λάθος αξιολόγηση για την Αγία Σοφία» αν θα παραμείνει ή όχι στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Φάνηκε και μάλιστα διαθέσιμος προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για «συνεργασία για την διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομίας. Θα διατηρηθούν όλες οι ιδιαιτερότητες της Αγίας Σοφίας και από δω και πέρα θα διατηρηθούν ακόμη καλύτερα».

Σε σχέση με τις αναφορές από την Ελλάδα περί «πρόκλησης εναντίον της ανθρωπότητας», ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της. «Είναι η πρώτη χώρα η οποία επιδεικνύει ασέβεια απέναντι στα οθωμανικά τζαμιά και τα οθωμανικά μνημεία. Αν είναι μια χώρα που δεν πρέπει να μιλά αυτή είναι η Ελλάδα», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ