Ωράριο στρατιωτικών: Ποια οδηγία της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζεται

Ωράριο στρατιωτικών: Υπάρχει οδηγία της ΕΕ και πρέπει να εφαρμόζεται! Μη εφαρμογή του συνιστά δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα


 

Μπορεί το επάγγελμα του στρατιωτικού να βασίζεται στην ιεραρχία, αλλά αυτή δεν μπορεί να αποτελεί τον καταλύτη κάνε έννοιας δικαιώματος στους “χακί” εργαζόμενους.

Αυτό ουσιαστικά υποστήριξαν στρατιωτικοί που μετείχαν στην συνάντηση των συνδικαλιστών από τις χώρες του “Νότου” που διοργάνωσε ο Euromil στηνΠορτογαλία.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η «Εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων χωρών της Νοτίου Ευρώπης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα και από τη Μάλτα.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από απόστρατους, και πιο συγκεκριμένα τον ναύαρχο ε.α. Βασίλη Δημητρόπουλο, εκ μέρους της ΑΝΕΑΕΔ. Παρά το γεγονός ότι ο Euromil κάλυπτε όλα τα έξοδα, κανένα εν ενεργεία στέλεχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών ΠΟΕΣ δεν βρέθηκε διαθέσιμο για να παραστεί στην συνάντηση!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα Παραμεθορίου: Ποιοι εξαιρούνται και γιατί! Τα “μαγειρέματα”


 

Ωστόσο παρόντες ήταν οι Κύπριοι εν ενεργεία συνδικαλιστές  από τους δύο στρατιωτικούς συνδέσμους ΣΑΚΣ (Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού) και ΣΥΚΣ (Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού).

Εκ μέρους του ΣΑΚΣ και του ΣΥΚΣ το θέμα του ωραρίου στην Κύπρο παρουσιάστηκε από την πρόεδρο του ΣΥΚΣ Κατερίνα Μαρκουλλίδου σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ΣΑΚΣ Δημήτρη Παπαδημήτρη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Το ωράριο στρατιωτικών στην Κύπρο

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου απέσυρε τους κανονισμούς για θέσπιση ωραρίου των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, ένεκα των έντονων διαφωνιών που προέκυψαν τόσο από τους συνδέσμους αξιωματικών και υπαξιωματικών όσο και από μέλη της προηγούμενης σύνθεσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.
Εντούτοις, το θέμα δεν έκλεισε για τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς που επιδιώκουν να θεσπιστεί ωράριο και να μην είναι ο μοναδικός κλάδος υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία -όπως υποστηρίζουν- που δεν απολαμβάνει θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας. Με τη συμπαράσταση του Euromil (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατιωτικών Συνδέσμων), επιδιώκουν να ρυθμιστεί επιτέλους αυτό το ζήτημα.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας, ο Emmanuel Jacob, πρόεδρος του Euromil,  ανέφερε ότι «η μη εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ωράριο στις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις συνιστά δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική».

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό δεν εξαιρείται από την οδηγία για την ασφάλεια και την υγεία και κατά συνέπεια από την οδηγία για τον χρόνο εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Ο κ. Jacob πρότεινε να διευθετηθεί συνάντηση στην Κύπρο με τον υπουργό Άμυνας ή εκπροσώπους του υπουργείου για να συζητηθεί το θέμα του ωραρίου.

Τα προβλήματα στην Ελλάδα

Οι στρατιωτικοί έχουν αναλάβει να κάνουν και την δουλειά της κυβέρνησης ετοιμάζοντας νομοθετικά κείμενα αφού η ίδια αδιαφορεί για τα αιτήματα τους παρά τις υποσχέσεις.
Οι Ηπειρώτες Στρατιωτικοί ψάχνουν να βρούν εδώ και καιρό κάποιο τρόπο να πείσουν την κυβέρνηση να σεβαστεί τις υποσχέσεις που έδινε παρουσιάζοντας την μια μετά την άλλη πρόταση για να εισπράξουν όμως κατα κανόνα απλά ένα, ΟΧΙ, στα λογικά αιτήματα τους.

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση με την ΠΟΕΣ είχε υποσχεθεί επίλυση.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου ξεκινώντας και πάλι απο τα πολύ βασικά ζητά έστω για τις απαλλαγές του στρατιωτικού προσωπικού να νομοθετηθεί επιτέλους πως:

«Οι στρατιωτικοί που εργάσθηκαν για οποιαδήποτε αιτία πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου όπως αυτός ορίζεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του νόμου 1157 / 1981 ΦΕΚ Α’ 126, δικαιούνται απαλλαγής για όλες τις επιπλέον ώρες ως παρακάτω:

Για εκτέλεση υπηρεσιών μετά την 23:00, όταν η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη ημέρα, απαλλαγή της επόμενης της υπηρεσίας ημέρα, υπολογιζόμενη αυτή ως 8 ώρες εργασίας. Εάν η επόμενη της υπηρεσίας είναι μη εργάσιμη ημέρα, απαλλαγή μία εργάσιμη ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας υπολογιζόμενη αυτή ως 8 ώρες εργασίας.

Οι ώρες που υπολείπονται μετά την χορήγηση ημερών της ανωτέρω παραγράφου, χορηγούνται υποχρεωτικά σε διάστημα το πολύ μηνός, με χορήγηση απαλλαγής μίας εργάσιμης ημέρας για κάθε 8 ώρες εργασίας. Είναι δυνατή η χορήγηση των παραπάνω απαλλαγών συγκεντρωτικά.»

Δείτε τις λύσεις που προτείνουν οι στρατιωτικοί της Ηπείρου κάνοντας κλικ ΕΔΩ

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ