Πώς η οργάνωση Στρατιωτικού Ινστιτούτου υπό το ΓΕΕΘΑ μπορεί να αναβαθμίσει τη χώρα μας

ΣΕΘΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Επειδή είναι η περίοδος που συνήθως κλείνονται ή έχουν ανανεωθεί οι συνεργασίες ανάμεσα στις Σχολές επιμόρφωσης (ΑΔΙΣΠΟ και ΣΕΘΑ) των ΕΔ με τα Πανεπιστήμια, είναι δόκιμο να ειπωθεί, οι Σχολές αυτές να λειτουργούν ως αυτόνομα Ινστιτούτα εκπαίδευσης, παρέχοντας τα ίδια μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στους εκπαιδευόμενους, και επιλέγοντας τα ίδια με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια τα Πανεπιστήμια με τα οποία θα συνεργαστούν.

Κάτω από το πλαίσιο αυτό της ακαδημαϊκής αυτονομίας λειτουργούν τα αντίστοιχα στρατιωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, και κυρίως της Ευρώπης, όπως είναι πχ το Institut de Hautes Études de Defence Nationale, που είναι η γαλλική ΣΕΘΑ.

Τα οφέλη πολλαπλά, καθώς είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, καθαρά μεταπτυχιακής και επομένως ερευνητικής διάστασης που την επιστασία και την εποπτεία την έχει αποκλειστικά το ΓΕΕΘΑ ως προς την έγκριση των προγραμμάτων σπουδών, αποφασίζει αυτό και μόνο αυτό με ποια πανεπιστημιακά ιδρύματα (όχι μόνο στρατιωτικά) του εσωτερικού και του εξωτερικού θα συνεργαστεί το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, και καθώς είναι στρατιωτική σχολή, οτιδήποτε την αφορά έχει την έγκριση της στρατιωτικής ηγεσίας (από τη συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι το πώς θα κινηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία), γιατί δεν παύει κυρίαρχα και μοναδικά να αποτελεί στρατιωτική σχολή που ο σκοπός είναι η επιμόρφωση των αξιωματικών και η επιστημονική και τεχνική εξέλιξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα, μια χώρα γεωστρατηγικής σημασίας, με διπλωματικό αποτύπωμα σε όλη την ανατολική περιφέρεια και κυρίως στους αραβικούς λαούς, και κυρίως έχοντας από τις καλύτερες επιχειρησιακά ΕΔ στο ΝΑΤΟ, είναι επιβεβλημένο να αποκτήσει ένα Ινστιτούτο Στρατιωτικής και Στρατηγικής Εκπαίδευσης, άμεσα εξαρτώμενο από την στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ, ώστε να αποδεικνύεται η στρατιωτική εκπαίδευση των των αξιωματικών που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα σπουδών. Όλο αυτό, και στη βάση των συνεργασιών με αντίστοιχα Ινστιτούτα του Εξωτερικού, όπως είναι στη Γαλλία, αλλά και στο Monterey των ΗΠΑ, και μετά μάλιστα από τις Συμφωνίες Αμυντικού χαρακτήρα που έχουμε υπογράψει με τις χώρες αυτές, η συνεργασία μαζί τους θα αποκτήσει και στρατηγικό χαρακτήρα.

Οι ανταλλαγές σπουδαστών, όπως γίνεται αντίστοιχα στα Πανεπιστήμια με τα προγράμματα Erasmus και Erasmus plus”, οι ανταλλαγές αξιωματικών διδασκόντων και διδασκόντων πολιτών, αυτομάτως θα αναδείξει την κοινή εκπαίδευση και επιμόρφωση των τριών συμμαχικών χωρών και την παροχή εκπαίδευσης άλλων στρατών της περιοχής μας τόσο από αξιωματικούς των ΕΔ της Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, αλλά και από ακαδημαϊκούς των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τα οποία θα συνεργάζεται το Ελληνικό, Στρατιωτικό Ινστιτούτο.

Όλο το παραπάνω είναι μία σκέψη, που ιδιαίτερα η νυν Κυβέρνηση που έχει κάνει μεγάλα βήματα όσον αφορά την ενίσχυση των ΕΔ, οφείλει να δει επισταμένα, για την οργάνωση ενός Στρατιωτικού Ινστιτούτου υπό την άμεση και αποκλειστική επιστασία, αρμοδιότητα και λειτουργία του ΓΕΕΘΑ, ώστε αυτό και μόνο αυτό να αποφασίζει, χωρίς να μπορούν να παρεισφρήσουν πολιτικά συμφέροντα ή σκοπιμότητες. Προκειμένου και κυρίως, να γίνεται αντικειμενική αξιολόγηση των προτάσεων των Πανεπιστημίων που επιδιώκουν να συνεργαστούν με τις συγκεκριμένες Σχολές, και πόσω μάλλον ένα τέτοιο Ινστιτούτο. Και το αντικειμενικό εξασφαλίζεται μόνο αν η αποκλειστική δικαιοδοσία και η απόφαση λαμβάνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Φαντάζεστε, τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχει η χώρα μας στην ανατολική περιφέρεια, από την ίδρυση ενός τέτοιου στρατιωτικού Ινστιτούτου; Και μόνο τις εκπαιδευτικές συνεργασίες που θα υπογράφει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ με φιλικές χώρες της περιοχής μας, αυτομάτως δημιουργείται μια έμμεση καλύπτρα προστατευτισμού των ελληνικών συμφερόντων.


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ