Oruc Reis: Σταθερά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Τούρκικος χάρτης ανακοινώνει έρευνες και στην Κάρπαθο

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει να πλέει το Oruc Reis, που παρακολουθείται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Με νέος προκλητικός χάρτη οι Τούρκοι ανακοινώνουν «έρευνες» σε Κάρπαθο και Καστελόριζο.

 

Στη ροτα των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία με διπλωματικό όπλο το Oruc Reis, που εξακολουθεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και με τις γνωστές εμπρηστικές δηλώσεις που σήμερα κλιμακώθηκαν με προαναγγελία και νέων ερευνών του τουρκικού πλοίου. Ελληνική διπλωματία και οι Ένοπλες Δυνάμεις προς το παρόν παραμένουν σε «συναγερμό» και πλήρη ετοιμότητα, και απλά παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου. Την ίδια ώρα όμω η Άγκυρα τραβά κι άλλο το σχοινί δημοσιεύοντας νέο χάρτη για έρευνες του ερευνητικού πλοίου δίπλα σε Κάρπαθο και Καστελόριζο.

Το Oruc Reis που συνοδεύεται από περίπου 10 μονάδες του τούρκικου στόλου και από χθες το απόγευμα βρίσκεται ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά και με μικρή ταχύτητα.

Από κοντά και σε στενή παρακολούθηση το «συνοδεύουν» ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία  καταγράφουν όλες τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται. Φυσικά σε «συναγερμός» και πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και ο Στρατός Ξηράς.

Όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Και νέος προκλητικός χάρτης ανακοινώνει «έρευνες» και στην Κάρπαθο

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα από την Κάρπαθο.

Δείτε τον χάρτη που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Στην Ελλάδα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», δήλωσε ο Cagatay Erciyes, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Erciyes, με ανάρτησή του στο Twitter, θέτει θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας πως ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

 

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο Erciyes πρόσθεσε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους και παράλογους ισχυρισμούς της. «Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι εκείνη που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε ο Erciyes.

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Προσέθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να αγνοούν την Τουρκία» και «να την εγκλωβίσουν στις ακτές της».

Επανέλαβε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Άγγελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

«H Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε ένα τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κάλεσε όλες τις χώρες της Μεσογείου «να συναντηθούμε, να βρούμε μια φόρμουλα που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και είναι αποδεκτή από όλους», λέγοντας πως «όσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμη τους, αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια».

Είπε πως η Τουρκία είναι «υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με δίκαιο τρόπο και είμαστε έτοιμοι» και συμπλήρωσε: «Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βράδυ τις 8.00 απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκίνησε τις εργασίες του».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ