Ουκρανικό: Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια – αυξήσεις τιμών – ελληνοτουρκικά – γεωπολιτική

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Του Κωνσταντίνου Φίλη , διευθυντή IGA, αναπληρωτή καθηγητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας & αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1

 

Πως τοποθετείται η Ελλάδα απέναντι στην ουκρανική κρίση;

Υπάρχουν τέσσερις διαστάσεις: η ενεργειακή, η τιμολογιακή (των τροφίμων), η γεωπολιτική και η ελληνοτουρκική.

Ενεργειακή διάσταση

Ως προς την πρώτη, η Ελλάδα είναι αρκετά εξασφαλισμένη, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο βαθμός εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι κάτω του 50%, από αυτό το 47% προέρχεται από τον αγωγό μέσω Τουρκίας, οι δυνατότητες υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μεγάλες, για να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, οπότε εκτός εάν έχουμε μία παρατεταμένη σύρραξη, που δεν είναι πιθανή έτσι κι αλλιώς, είμαστε προστατευμένοι.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι οποίες έτσι κι αλλιώς βρισκόντουσαν σε ανοδική πορεία και πριν την ουκρανική κρίση, αλλά τώρα λόγω της αβεβαιότητας έχουν εκτοξευτεί.

Η δε απειλή της Ρωσίας για τιμή 2000 € ανά 1000 m³ φυσικού αερίου, ως απάντηση στην αναστολή του αγωγού Nord Stream 2, δεν μπορεί παρά να τρομάζει.

Χωρίς πάντως να χρειαστεί να φτάσουμε εκεί, οι υψηλές τιμές επηρεάζουν όχι μόνο τα νοικοκυριά, τη θέρμανση, την αυτοκίνηση αλλά βέβαια και τη βιομηχανία, τον τουρισμό, όλους δηλαδή τους κλάδους της οικονομίας και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό.

Τιμολογιακή διάσταση (των τροφίμων)

Το δεύτερο πρόβλημα, που αφορά στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν υψηλές, αλλά σε περίπτωση συντήρησης διατήρηση των συνθηκών κρίσης στην Ουκρανία, οι συνέπειες μπορεί να είναι οδυνηρές.

Η Ουκρανία είναι βασικός εξαγωγέας σιτηρών, καλαμποκιού και κυρίως ηλιελαίου της ευρωπαϊκής αγοράς, και ναι μεν μπορεί να καλύψουμε το κενό, ωστόσο θα υπάρξει διατάραξη της τροφοδοσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ελληνοτουρκικά

Τέλος, ως προς τα ελληνοτουρκικά, υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαστάσεις:

  • πως η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, και
  • κατά πόσο η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει τις μεθόδους της Μόσχας σε μελλοντική κρίση με την Αθήνα.

Αναφορικά με το τελευταίο, υπάρχουν κάποιες αναλογίες, από την άλλη, η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, το ίδιο και έχει ένα πολύ ισχυρό στρατό.

Είναι, συνεπώς, εντελώς διαφορετικοί οι συσχετισμοί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υποδαυλίζεται έτσι ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Γεωπολιτική διάσταση

Στο σκέλος της γεωπολιτικής, αν φτάσουμε στην ανάγκη υποστήριξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, έστω και με έμμεσο τρόπο, είναι πιθανό να ζητηθεί η χρήση της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτό θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, με την οποία προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας, και οπωσδήποτε μία τέτοια εξέλιξη θα τις επιδείνωνε.

Από την άλλη, ο τρόπος που κινείται η Μόσχα στο ουκρανικό ζήτημα είναι τουλάχιστον προβληματικός και δυστυχώς κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία, παίρνουν μαθήματα.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Φίλη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ


 

 

 

Πηγή: debater.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ