Ουκρανία: Η Ρωσία προσαρμόζεται συνεχώς και αντέχει, εν αντιθέσει με τη Δύση & ΕΕ

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΥΣΗ

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

 

“Hard Pounding this is Gentlemen. Let’s see who will pound the longest”.

(“Σκληρό σφυροκόπημα αυτό είναι κύριοι. Για να δούμε ποιος θα σφυροκοπήσει περισσότερο”)

Τα περίφημα λόγια του Ουέλλιγκτον στο Βατερλώ συνοψίζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Είχα αναφερθεί εξαρχής στο πως οι Ρώσοι προσαρμόζονται καθώς και για την παράδοση που έχουν στην ανθεκτικότητα, εν αντιθέσει με τη Δύση και κυρίως την Ευρώπη.

Υπάρχει μια μεταστροφή της κατάστασης στην Ουκρανία καθώς το μέτωπο στα νοτιανατολικά είναι μικρότερο και η πτώση της Μαριούπολης απελευθέρωσε ρωσικές δυνάμεις που εμπλέκονται από το νότο.

Ενώ οι Ρώσοι πλέον αποκόπτουν τις οδούς ανεφοδιασμού των Ουκρανικών Δυνάμεων οι τελευταίοι στερούνται πλέον κρίσιμων πυρομαχικών στο πεδίο. Ο Πούτιν παρά τις τρομερές απώλειες που έχει υποστεί στρατηγικά αρχίζει να κερδίζει την παρτίδα.

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εναλλακτικό πλάνο, στο πολιτικό επίπεδο αρχίζουν και φαίνονται οι πρώτες σοβαρές ρωγμές τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία. Η ατμομηχανή της ΕΕ θα βρεθεί τον προσεχή χειμώνα σε αδιέξοδο.

Αν ο Πούτιν καταλάβει το Ντονμπας ως το τέλος του καλοκαιριού, θα στραφεί πιθανότατα προς Χαρκοβο εκ νέου ή προς Οδησσό. Αυτή τη φορά τίθεται ένας αντικειμενικός στόχος τη φορά.

Κάθε κατάληψη ουκρανικού εδάφους σημαίνει χειρότερη διαπραγματευτική θέση των Ουκρανών και ακόμη δυσκολότερη κατάσταση για την ΕΕ.

Η Ιστορία είναι εδώ να μας υπενθυμίζει οτι η υποτίμηση της κατάστασης, η λανθασμένη ανάγνωση του περιβάλλοντος και του αντιπάλου, εν τέλει πληρώνεται με πολύ υψηλό τίμημα.

Οι αλλαγές ακόμη είναι στην αρχή.

Οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές έπονται, όπου αναμένονται εκ νέου κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της υπερδύναμης.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η αντίδραση της Δύσης κυρίως Βρετανών, Αμερικανών, Πολωνών και των τριών Δημοκρατιών της Βαλτικής στον θύλακα του Καλίνινγκραντ. Τα blockades και τα naval anti access στο επίκεντρο. Και το καθεστώς αυτό πρωτίστως στη Μεσόγειο. Και αυτό θα είναι  αναχρονισμός,  όπως και η διπλωματία των Κανονιοφόρων χαρακτηρίστηκε έτσι άλλωστε.

Ήθελα να ήξερα τι εγχειρίδια εξωτερικής πολιτικής διαβάζονται σήμερα στο ΥΠΕΞ. Σίγουρα πάντως όχι το αναχρονιστικό “Choose your Weapons” του Βρετανού πρώην Υπουργού Εξωτερικών Douglas Hurd που υπηρέτησε τις κυβερνήσεις της Margaret Thatcher και που εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη σχολή διπλωματίας παγκοσμίως τη βρετανική.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ