Όχι στις Ιερεμιάδες……

ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις *

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζω κάτι ιερεμιάδες οτι μας την έφεραν πάλι οι ΗΠΑ με τον αγωγό East-Med και επαναπροσεγγίζουν Τουρκία.

Ας πούμε κάποιες ενοχλητικές αλήθειες:

  1. Οι ΗΠΑ, όπως και όλες οι μεγάλες χώρες, επιδιώκουν στην περιοχή μας να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, από την οπτική γωνία με την οποία τα βλέπουν κάθε φορά. Χάρες δεν κάνουν και ούτε είναι δεδομένο οτι τα συμφέροντά τους συμπίπτουν πάντα με τα δικά μας.
  2. Οι ΗΠΑ ουδέποτε θα εγκαταλείψουν την Τουρκία. ΟΥΔΕΠΟΤΕ! Μπορεί κατά καιρούς να οξύνονται οι σχέσεις τους, να οδηγούνται στα άκρα, αλλά δεν θα την εγκαταλείψουν. Δεν θα την εγκαταλείψουν γιατί την θεωρούν μεγάλη χώρα (πρωτίστως στρατιωτικά), αλλά κυρίως γιατί γειτνιάζει με τη Ρωσία (που πάντα αποτελεί τον εφιάλτη των ΗΠΑ) και το Ιράν.
  3. Οι ΗΠΑ θεωρούν και θεωρούσαν πάντα την Ελλάδα ως ΔΕΔΟΜΕΝΗ σύμμαχο ή καλύτερα μια σύμμαχο που δεν φρόντισε να έχει άλλες στρατηγικές επιλογές παρά μόνον την στήριξη των ΗΠΑ. Να θυμίσω πως παρακαλούσαμε να επανέλθουμε στο ΝΑΤΟ το 1980 ή όταν ικετεύαμε για την μεσολάβηση των ΗΠΑ στην κρίση στα Ιμια. Οι μεγάλες χώρες, δεν τα ξεχνούν αυτά.
  4. Στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η εξωτερική πολιτική δεν διαμορφώνεται από ένα πρόσωπο, ούτε κάν από τον Πρόεδρο. Υπάρχουν think tanks, Ινστιτούτα, η γραφειοκρατία του State Department, του Υπουργείου Αμυνας, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η CIA, οι αμυντικές βιομηχανίες, τα διάφορα Lobby. Ολοι αυτοί βλέπουν την Τουρκία ως έναν δυνητικά μεγάλο πελάτη. Θέλουν να κάνουν δουλειές μαζί της. Εχουν άποψη, επηρεάζουν την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.
  5. Ο East Med ήταν ένα πολύ φιλόδοξο, αλλά δαπανηρό project με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό θα κόστιζε τουλάχιστον 6 δις, αλλά είναι βέβαιο οτι θα εκτινασσόταν παραπάνω. Οποιους ειδικούς και να ρωτούσες, θα σου έλεγαν ένα σωρό προβλήματα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, περισσότερο ασφαλείς, ενδεχομένως και οικονομικότεροι για την μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη. Ας τους ανακαλύψουμε και ας επενδύσουμε εκεί.
  6. Ακόμα και αν τελικά καταρρεύσει οριστικά το project Εast Med, οι συμμαχίες της Ελλάδος με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία, σε μεγάλο βαθμό απόρροια του East Med, είναι μια κληρονομιά που πρέπει να ενδυναμώσουμε και να διαφυλάξουμε.
  7. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να παρακαλεί κανέναν για την άμυνα και την εξωτερική της πολιτική. Αρκεί, να ενδυναμώνει την αμυντική της ισχύ και να κτίζει πολυμερείς συμμαχίες οι οποίες θα στηρίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα. Χάρες δεν κάνει κανένας, σε κανέναν!
  8. Από τις Τουρκικές απειλές δεν πρόκειται να γλυτώσουμε εύκολα και αν ακόμα φύγει  ο Ερντογάν. Προσωπικά φοβούμαι οτι τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα όταν αποχωρήσει ο Ερντογάν. Οι περισσότεροι εκ των πιθανών μνηστήρων υπερακοντίζουν σε προκλητικότητα. (Θυμίζω οτι ο….αριστερός Ετσεβίτ εισέβαλε στην Κύπρο το 1974). Πρόσφατα, ακούσαμε τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς που ζητάει να επεκταθεί το casus belli και στο ζήτημα του στρατιωτικής ενίσχυσης των νησιών. Οσο δε αφορά τον…έρωτα με τον ..μετριοπαθή Ιμάμογλου, αυτόν και αν τον θεωρώ επικίνδυνο! Και θα είναι επικίνδυνος γιατί θα λέει οτι είναι…αμνός, ενώ θα φέρει την προβιά λύκου! Και τότε οι φίλοι και σύμμαχοι θα εντείνουν τις πιέσεις  στην Ελλάδα, να προβεί σε παραχωρήσεις για να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  9. Η χώρα μας οφείλει, επιτέλους, να διαμορφώσει μια μακροχρόνια εξωτερική πολιτική, η οποία θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και αυτή η πολιτική να τηρείται απαρέγκλιτα ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην εξουσία. Ουδείς θα σε πάρει στα σοβαρά ως χώρα, όταν το δεύτερο κόμμα στη Βουλή (στα μάτια των ξένων είναι πάντοτε ένα εν δυνάμει κόμμα εξουσίας) έχει διαμετρικά αντίθετη εξωτερική πολιτική από το κυβερνών κόμμα. Ενας τέτοιος διχασμός, μακροπρόθεσμα, υπονομεύει την ισχύ και την αξιοπιστία της χώρας μας.
  10. Αυτή η νέα εξωτερική πολιτική πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες πατριωτικές βάσεις, να αναδεικνύει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις ηθικές αρχές και πολιτισμικές αξίες που χαρακτηρίζουν την Πατρίδα μας.

Η Ελλάδα δεν είναι ένας μικρός χώρος ούτε μια χώρα σε αναζήτηση κηδεμόνων.

Η Ελλάδα είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ μέγεθος. Οφείλει να υπερασπίζεται  με αυτοπεποίθηση τα εθνικά της συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο και προς κάθε κατεύθυνση!

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ


 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ