Πάιατ – Παναγιωτόπουλος στην Αλεξανδρούπολη για την υποδοχή του μεταγωγικού Endurance

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΪΑΤ

Στην σκιά της τουρκικής προκλητικότητας και μία ημέρα πριν πραγματοποιηθεί στην Αγία Σοφία η μουσουλμανική προσευχή, αφού ο Ερντογάν επέλεξε να μετατρέψει αυτό το παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού σε τζαμί, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται η επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης ενάμιση αιώνα από την ανάδειξη του λιμένα, μετά και την άφιξη του σιδηρόδρομου (1871). Μία εκδήλωση που συμπίπτει με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης «Atlantic Resolve 2020» καθώς και τις προετοιμασίες για τη χρήση του σιδηρόδρομου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του.

Στην Αλεξανδρούπολη, επίσης, βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη το γιγαντιαίο μεταγωγικό πλοίο Endurance Vehicle Carrier, που μεταφέρει πεζοναύτες και στρατιωτικό υλικό για τη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Atlantic Resolve 2020» που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.

Το μεταγωγικό Endurance μεταφέρει αμερικάνικο στρατιωτικό εξοπλισμό (ελικόπτερα, άρματα, οχήματα κ.ά.) καθώς και περίπου 3.000 πεζοναύτες που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ.

Το Endurance Vehicle Carrier απέπλευσε πριν από μια εβδομάδα από το γαλλικό λιμάνι La Pallice στον Βισκαϊκό Κόλπο και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι της Τρίτης.

Έχει ναυπηγηθεί το 1996, μήκος 264,5 μέτρα, πλάτος 32,2 μέτρα και βύθισμα 7,4 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του φτάνει τους 48.988 t DWT.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται και δεύτερο αμερικανικό πλοίο, το «USNS YUMA»,  «αδελφό» πλοίο με το CARSON CITY που είχε δέσει πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.

Να σημειωθεί ότι και η ευρύτερη περιοχή του Έβρου βρίσκεται σε εγρήγορση μετά τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες ημέρες είναι οι δηλώσεις τόσο του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ όσο και του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ