Παναγιωτόπουλος από Κύπρο: Αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – ΦΩΤΟ

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην Κύπρο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς τους Αξιωματικούς και Οπλίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την Επιμνημόσυνη Δέηση που εψάλη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημητρίου Συλλούρη, ενώ εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου τελέσθηκε το Μνημόσυνο Πεσόντων.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε:

«Προσερχόμαστε εδώ σήμερα, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος για να αποτίσουμε φόρο τιμής, στους Ήρωες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, Κύπριους και Ελλαδίτες, που έπεσαν μαχόμενοι για την Ελευθερία της Κύπρου, υπερασπιζόμενοι Κυπριακά εδάφη, κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974.

Σήμερα δεν εορτάζουμε, αλλά θυμόμαστε και πενθούμε, αυτή την επέτειο. Κάποιος είπε ότι ‘το δένδρο της ελευθερίας ποτίζεται μόνο με αίμα Ηρώων’ κι εδώ ποτίστηκε με αίμα πολλών Ηρώων. Κλίνουμε το γόνυ. Τους θυμόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς» .

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Κύπριο ομόλογό του Χαρ. Πετρίδη

Ακολούθως, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, ενώ στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί είχαν συνομιλίες με την παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη, καθώς και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ακολούθησε συνάντηση των Αντιπροσωπειών στο γραφείου του Κυπρίου Υπουργού Αμύνης στη Λευκωσία και εν συνεχεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση, για να αποτίσω, με βαθύτατο σεβασμό και εθνική συγκίνηση, φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Η Ελλάδα υποκλίνεται σήμερα στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού, Κυπρίων και Ελλαδιτών, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία, αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της Ελευθερίας.

Τιμούμε τους Ήρωες που αγωνίστηκαν εναντίον του εισβολέα, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους μαχητές που αντιστάθηκαν στην ωμότητα και τις θηριωδίες του «Αττίλα» για να παραμείνει η Κύπρος Ελεύθερη.

Η θυσία τους, αποτελεί για όλους μας λόγο συνεχούς επαγρύπνησης, αλλά και συστηματικής και εργώδους προσπάθειας για τη δικαίωση του Αγώνα τους.

Στη σημερινή μας συνάντηση με το νέο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία στη συλλογική μνήμη της Ελλάδος και της Κύπρου, επιβεβαιώσαμε την ταύτιση μας στους κοινούς στόχους που έχουμε θέσει για τα εθνικά δίκαια και την στρατηγική για την αποτελεσματική προάσπιση τους.

Είναι μια στρατηγική που αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις συμμαχίες που από κοινού συγκροτούμε ή επιδιώκουμε στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από αυτή, μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα.

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

Η Τουρκία σήμερα, συνεχίζει την καθημερινή παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της.

Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της. Καταδικάζουμε τις εν λόγω αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι γεγονός ότι η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας έχει γίνει πολύ πιο επιθετική και προκλητική έναντι Ελλάδας και Κύπρου, γεγονός που αποτυπώνεται, τόσο στις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου, όσο και στην υπογραφή με την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης της Λιβύης (GNA) «Μνημονίων Κατανόησης» στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται η προκλητική απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, και η οποία προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, ως μνημείο-κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού είναι ακόμα μία απόδειξη, σε όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, για την προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά της χώρας που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ταραξία της περιοχής.

Η τουρκική παραβατικότητα απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η διατήρηση της ειρήνης σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή αποτελεί πρωταρχικό και στρατηγικό στόχο για την ασφάλεια και ευημερία του Ελληνισμού. Η Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στη περιοχή και να περιορίσουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Στο πεδίο της αμυντικής διπλωματίας, ασκείται μια πολιτική αρχών και θέσεων που βασίζεται στην ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο και στην οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει την εθνική στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας της στην επίκληση της διεθνούς νομιμότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η Κύπρος και η Ελλάδα άλλωστε, με αρραγή εθνική ομοψυχία, αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν πάντοτε να αντιμετωπίζουν από κοινού τις διαρκείς προκλήσεις στα θέματα της άμυνας και ασφάλειας.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε αλλά και θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών, βαδίζοντας μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την υπερηφάνεια όλων μας για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στη Μεγαλόνησο, η οποία, με τη διαρκή υψηλή επαγγελματική και εθνική ετοιμότητά της, καταδεικνύει με τον πιο εμβληματικό τρόπο ότι, η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου.

Συμπαρατάσσεται στον αγώνα της με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και των συνεπειών της και την εξεύρεση λύσεως του Κυπριακού, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα».

Το πρόγραμμα του Υπουργού ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Φ/Γ «ΚΑΝΑΡΗΣ» του Πολεμικού Ναυτικού που ναυλοχεί στον λιμένα της Λεμεσού. Τον συνόδευσαν ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΦ και ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Καιρίδης, ο οποίος παρακολούθησε τις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ

Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ