Παναγιωτόπουλος: Δεν φοβόμαστε και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την πρώτη του συνέντευξη για το 2020 έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Διαβάστε όλα όσα είπε για Τουρκία, φρεγάτες του ΠΝ κ.α.

«Bασική μας αρχή είναι ότι κανείς δεν πρέπει να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν φοβόμαστε. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας για την πιθανή κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Open” σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις.

Σχετικά με την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο Υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία απτή απόδειξη της πρόθεσης των τριών κρατών να κάνουν συνέργειες προκειμένου να έχουν το δικό τους ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Μεσογείου.

Σχολιάζοντας τη στάση του Προέδρου Ερντογάν ανέφερε ότι «ώρες- ώρες, μου θυμίζει αυτόν που προσπαθεί να αναβιώσει την παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως απέναντί του βρίσκει ένα «τείχος» χωρών που προβάλλουν αντιρρήσεις απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας».

Αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας υποστήριξε ότι «αν πάμε στη φάση της στρατιωτικής εμπλοκής ασφαλώς και θα είμαστε μόνοι μας. Αλλά όλη αυτή η καλλιέργεια και εμβάθυνση των συμμαχικών σχέσεων έχει ως αποτέλεσμα να εισακούονται τα εθνικά μας δίκαια, έτσι ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο της στρατιωτικής εμπλοκής».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αγορά φρεγατών από τη Γαλλία τόνισε ότι είναι στο «τραπέζι», όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, μεταξύ αυτών και το χρηματοδοτικό και υπογράμμισε ότι «θα αγοράσουμε αυτό που θέλουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού μας».

Για την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και πιθανώς η αμερικανική πλευρά θα το θέσει στο «τραπέζι» της συζήτησης κατά τη συνάντηση που θα γίνει στην Ουάσινγκτον.

Αναφορικά με τους μισθούς των ενστόλων επεσήμανε ότι θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, ενώ σχετικά με τη συζήτηση περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας υποστήριξε ότι δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, σχολιάζοντας την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια καλολαδωμένη μηχανή που γνωρίζει πώς να ενεργοποιηθεί για τα δύσκολα και πώς να λύσει προβλήματα, συνδράμοντας ανθρώπους που υποφέρουν σε τέτοιες περιστάσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ