Παναγιωτόπουλος: «Δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο»

ΥΠΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΟΛΟΥ

Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Εστίασε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 FM και τους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Χρήστο Μπόκα, στις κινήσεις επιθετικότητας της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».

Σενάρια αποφασιστικής αντίδρασης επεξεργάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να αποκρούσουν πιθανό θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο το προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενήμεροι για τα σενάρια που θέλουν την γειτονική χώρα να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα στέλνοντας τουρκικό πλοίο νότια του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες και τόνισε πως «προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα… δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι»

«Θα πρέπει να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων.

«Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα θέματα άπτονται και της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής πολιτικής και των εξωτερικών υποθέσεων. Το πρώτο λόγο έχει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών που ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Είμαστε ενήμεροι για αυτά τα σενάρια και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα. Θα δούμε. Απλά θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και την συμπεριφορά. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε πως πρέπει να διατηρούνται «ανοικτά και σε κάθε επίπεδο» τα κανάλια επικοινωνίας με την γειτονική χώρα και πως «ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να συνεχιστούν ακόμα και σε περιόδους έντασης».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καλό είναι για να υπάρχει ανοικτή η ζωντανή επικοινωνία και να αποδεικνύονται οι καλές προθέσεις να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές που κάθε τρεις και λίγο ακούμε από υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματούχους που δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στην νηφαλιότητα και στην ψυχραιμία με την οποία πρέπει να βλέπουν τις διμερείς τους σχέσεις οι δύο χώρες. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε αλλά και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και κυρίως να σεβόμαστε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο», ξεκαθάρισε.

Για τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών, επισήμανε ότι ισοδυναμούν με πράξεις κατεδάφισης εμπιστοσύνης.

Σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι στην Αν. Μεσόγειο και την Συρία «απειλούνται η επιβίωση της Τουρκίας και η εθνική της ακεραιότητα», ανέφερε «είναι ένας τρόπος που βλέπει τα πράγματα ο Ερντογάν» για να προσθέσει «μεταφράζεται σε μια αίσθηση ασφυξίας» και πως «μας δίνει την αίσθηση για το πώς σκέφτονται στην Τουρκία αυτή την στιγμή. Αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς την ίδια στιγμή να το έλεγα;».

«Στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διευκρίνησε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του για συνάντηση, θα έχει όμως, όπως είπε, συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στις γεωτρήσεις που διενεργούνται από την Άγκυρα, δήλωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων.

Οικοδόμηση ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού και ενίσχυση των Όπλων

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθέτησε την οικοδόμηση ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Σε εκείνο το σημείο, μίλησε και για ελλείψεις στο εύρος των όπλων.

«Ο ναύσταθμος είναι η φωλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης φρεγατών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διατηρεί καθημερινές επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης του Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και αυτό είναι προτεραιότητα» συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία»

Στο μέτωπο του ελληνοκυπριακού, μίλησε για «συναντίληψη Ελλάδας και Κύπρου», αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πριν από μια εβδομάδα με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λειτουργεί ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στις «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ που συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πλήγμα για την Τουρκία το πάγωμα των F-35»

Σχολιάζοντας το πάγωμα του προγράμματος πώλησης των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε ότι συνιστά πλήγμα για την Τουρκία και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ο υπουργός Άμυνας ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται, «στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία», για τα F-35. Προτεραιότητα είναι, όπως δήλωσε, «η αναβάθμιση των F-16 και των μαχητικών μιράζ».

«Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος»

«Η χώρα μας παγιώνεται ως πραγματική δύναμη σταθερότητας. Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι είναι σταθερός σύμμαχος και θα έχουμε και αντίστοιχα οφέλη» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ έκανε λόγο και για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σχολίασε και την προ ολίγων μηνών δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης, πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους λέγοντας ότι στις προθέσεις των ΗΠΑ είναι «να ενισχύσουν τη στρατηγική σχέση με τη χώρα μας»

«Ξαναλέω ότι είναι κακή η Συμφωνία των Πρεσπών»

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε για άλλη φορά ότι θεωρεί κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «ανοίγει εστίες αβεβαιότητας».

«Με το καλημέρα οι γείτονες προχώρησαν σε παραβίαση, αυτή του ονόματος απομονώνοντας τον όρο ”Μακεδονία”. Ανοίγονται έτσι δρόμοι νομικής αμφισβήτησης» δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με το θέμα του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας «έχει αναλάβει να εποπτεύσει τον εναέριο χώρο της γείτονος. Οι φιλίες χτίζονται»

«Δεν παρατείνεται η στρατιωτική θητεία»

Όσον αφορά στο θέμα παράτασης της στρατιωτικής θητείας, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε τέλος στην «παραπληρόρηση» —όπως είπε— και τις «εικασίες».

«Δεν σχεδιάζουμε αύξηση στρατιωτικής θητείας, εγώ έκανα λόγο για αναβάθμιση θητείας», είπε συγκεκριμένα.

Όταν η συζήτηση έφτασε στον πρώην υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, παραδέχθηκε την κόντρα του παρελθόντος, όπως επισήμανε όμως επικοινώνησαν μια φορά για να του ευχηθεί καλή επιτυχία, μετά την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Πηγή: protothema

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ