Παναγιώτοπουλος για Τουρκία: Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια της – Τι ειπώθηκε για την Αμυντική Βιομηχανία

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τι ειπώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΙΝΑΛ για τα προβλήματα στη λειτουργία της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέας της Κ.Ο.  και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις με στόχο την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και δόντια της, όπως τα δείξαμε και στον Έβρο, όπου υπήρξε οργανωμένη απόπειρα παραβίασης συνόρων», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό τον τόνο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις.

«Έχουμε πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στην περίπτωση που η συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί με άλλες πράξεις», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δηλώνοντας πάντως πως δεν είναι ο ίδιος απολύτως αρμόδιος, εννοώντας προφανώς τις διπλωματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε πως στόχος της Τουρκίας που πέρασε σε επόμενα στάδια από αυτά της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και των γκρίζων ζωνών, είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως το κόμμα του στηρίζει τις κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ωστόσο, πως δεν αρκούν, καθώς χρειάζεται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής.

Σε ότι αφορά σε ΕΑΣ και ΕΑΒ, που ήταν αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν, επεσήμανε τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ανακοινώνοντας ότι αναμένονται επενδύσεις μέσα στο 2020 και ότι στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας θα υπάρξει διάταξη σχετικά με την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητας τους ώστε να είναι προσαρμοσμένες στις ταμειακές ανάγκες της εποχής.

Από την πλευρά του ο Β. Κεγκέρογλου υπογράμμισε τη σημασία της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (Ε.Α.ΒΙ.) αφενός για τη διατήρηση και ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρας, αφετέρου για την ίδια την οικονομίας της χώρας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής τόνισε:

α) Για ΕΑΣ και ΕΑΒ: χρειάζεται ένα πλαίσιο μισθολογικής πολιτικής που παράλληλα με το ενιαίο μισθολόγιο να συνδιαμορφώνεται με βάση Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με παροχές αντίστοιχες των τεχνολογικών εξειδικεύσεων των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας, που θα καθορίζουν μισθολογικά και μη μισθολογικά ζητήματα. Δεν είναι δυνατό η Αμυντική μας Βιομηχανία να ανοίξει τα φτερά της, όταν δίνει 2,5 ευρώ/ώρα (!) για υπερωριακή απασχόληση, ίδια δηλαδή με την υπερωρία υπαλλήλου γραφείου Παράλληλα, απαιτείται η Κυβέρνηση της ΝΔ να μεριμνήσει άμεσα για την ενίσχυση των εταιρειών με προσωπικό και να
υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευσή της για επαναπρόσληψη των απολυμένων των
ΕΑΣ.
β) Για την ΕΛΒΟ: χρειάζεται επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας, πρέπει η Κυβέρνηση να πράξει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
γ) Για τα Ναυπηγεία: απαιτείται να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Το πιο σημαντικό, όμως, σημείωσε καταλήγοντας ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είναι η ανάγκη χάραξης από κοινού με τις Διοικήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ καθώς και η ανάγκη σαφούς διάκρισης αρμοδιοτήτων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Υπ. Άμυνας.

Ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι το ΥΠΟΙΚ συνεργάζεται με όλα τα αρμόδια Υπουργεία για να λυθούν τα προβλήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Επιπλέον, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από τις σημερινές τους αποδοχές και κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΑΒ να υπογράψουν ΣΣΕ με τη διοίκηση της εταιρείας.

Το <<Κίνημα Αλλαγής>> χαιρετίζει το διάλογο που, με αφορμή τις δικές του παρεμβάσεις,
άνοιξε ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ και στηρίζει τις θέσεις των εργαζομένων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη Γενική τους Συνέλευση, προκειμένου να δοθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα και ζητά ανάλογος διάλογος να ξεκινήσει τόσο για τα ΕΑΣ όσο και για τις άλλες εταιρείες.

Πληροφορίες: cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ