Παναγιωτόπουλος και Πάιατ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΙΑΤ

Στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας και πολύτιμος σύμμαχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» συμμετείχαν σήμερα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Σχολίασε εκτενώς την σχεδόν καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, με συστηματικές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της.

Όπως τόνισε, η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε εκτενώς, τόσο στην τριμερή αμυντική συνεργασία που αναπτύσσεται από τη χώρα μας μαζί με την Κύπρο στην περιοχή, όσο και στη στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τις αυξημένες προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνσή της το προσεχές διάστημα.

Πάιατ: Η θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα ταυτίζεται με αυτή των ΗΠΑ και της ΕΕ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα διπλωματικά τους εργαλεία στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

“Έχουμε μιλήσει πολύ καθαρά, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, για τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα ορισμένων ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τον προκλητικό χαρακτήρα του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε με τη Λιβύη και επιθυμούμε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στον διάλογο και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να θέσουν έναν θετικό τόνο, καθώς και να αναγνωρίσουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου”, σημείωσε ο κ. Πάιατ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου ταυτίζεται με αυτή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Πάιατ επεσήμανε ότι αυτές βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ενώ τόνισε πως η στρατηγική σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ εδράζεται “στην αρχή ότι η Ελλάδα είναι πράγματι ένας πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που μοιράζεται τις αξίες”.

“Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα εξυπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα της Αμερικής”, σημείωσε και ανέφερε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Αμερική στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, ενώ επεσήμανε πως η Αμερικανική βιομηχανία στήριξε την Ελλάδα και κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

“Στην Ελλάδα βλέπουμε έναν σύμμαχο, με ισχυρή σύγκλιση συμφερόντων με τις ΗΠΑ, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ενεργειακών πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε ως μοχλός σταθερότητας και συνεργασίας ή σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία για να προχωρήσει ως μέλος του ΝΑΤΟ και ελπίζουμε και ως μέλος της ΕΕ”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει τόσα πολλά στις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, “γεγονός που αποτελεί εκδήλωση της προσπάθειας της Ουάσινγκτον και της πρεσβείας μας να δει πιο συστηματικά την Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ενοποιημένο στρατηγικό μέρος”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ