Παναγιωτόπουλος: Οι πέντε άξονες πολιτικής του ΥΠΕΘΑ και το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε αμφισβητήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Απαιτούνται έμπρακτες αποδείξεις από Τουρκία για ΜΟΕ τόνισε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή ενώ ανέφερε τους 5 βασικούς άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ΥΠΕΘΑ
 
 
 
Μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο, έστειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι «η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχωρητικότητα».
Ταυτόχρονα, κάλεσε την Άγκυρα να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να μείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας που έχουν οι δύο χώρες για θέματα χαμηλής έντασης στο πλαίσιο των ΜΟΕ
«Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές και αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά τη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Μας προβληματίζει σοβαρά, όπως προβληματίζει και την ΕΕ αλλά και άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ Κύπρου τόνισε: «Παρακολουθούμε με προσοχή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα της με απόλυτη προσήλωση και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν μας αρέσει και να προκαλούμαστε. Η ψυχραιμία μας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας να υπάρχει ένταση».
Και ο κ. Παναγιώτοπουλος συνέχισε: «Θα επιθυμούσαμε μια άλλη στάση από την Τουρκία. Θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε και αναμένουμε από την Τουρκία έμπρακτες αποδείξεις. Προτιθέμεθα, από την πλευρά μας, να κρατήσουμε το κανάλι επικοινωνίας. Η διάθεσή μας αυτή δεν έχει να κάνει, όμως, με ενδοτικότητα ή υποχωρητικότητα. Αυτά προς το παρόν, στο μέλλον θα δούμε αν θα ανοίξουμε ή θα κλείσουμε αυτό το κανάλι επικοινωνίας. Προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι να μένει ανοικτό».

Οι πέντε βασικοί άξονες πολιτικής

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτοπουλος έκανε λόγο για πέντε άξονες πάνω στους οποίους το υπουργείο Άμυνας διαρθρώνει τα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας τα οποια είναι:

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ

Εξασφάλιση επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τεχνολογική υπεροχή του και στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.
Στόχος μας είναι η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων που ήδη έχουν προσδιοριστεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εξελίσσονται στη βάση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων.
Ο συνολικός αυτός σχεδιασμός θα εξασφαλίσει πρώτα τη διατήρηση και σταδιακά την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Διαρθρώνεται δε σε δύο επίπεδα:
Επίπεδο πρώτο: Έχει να κάνει με την αναβάθμιση και υποστήριξη των βασικών οπλικών συστημάτων σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, σύμφωνα με τις ανάγκες, το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που ορίσαμε από κοινού με τη Στρατιωτική Ηγεσία.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην πρόσκτηση οπλικών συστημάτων που θα αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα και τη λειτουργική ετοιμότητα και στα Τρία Όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα επίπεδο πιο συγκεκριμένων, αλλά και πιο άμεσων παρεμβάσεων.

ΑΞΟΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποβλέπει στην αύξηση διαθεσιμότητας του έμψυχου δυναμικού, μέσω της ενίσχυσης του αναγκαίου στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και της θεσμοθέτησης ενός αντικειμενικού σταθερού πλαισίου σταδιοδρομικής εξέλιξης και συστήματος αξιολόγησης, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοκρατική ιεραρχική εξέλιξη των στελεχών.

ΑΞΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ

Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Κύρια παρέμβαση θα είναι η αναθεώρηση του νόμου περί προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, όλου του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλίζεται από τη μία η απαραίτητη διαφάνεια, χωρίς εντυπώσεις ψευδοδιαφάνειας, όσο και η αναγκαία ευελιξία, από την άλλη στο σύστημα προμηθειών, σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΞΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ

Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και για τη διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ενίσχυση αυτή θα γίνει μέσω της ενθάρρυνσης των συμπράξεων της αμυντικής μας βιομηχανίας με τον ιδιωτικό τομέα και της υποστήριξης της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Είναι άξονας θα έλεγα κομβικής στρατηγικής σημασίας και προοπτικής για τη χώρα.

ΑΞΟΝΑΣ ΠΕΜΠΤΟΣ

Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αναφέρομαι τόσο σε δράσεις για την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας προς απόκτηση καθοριστικών προσόντων ακόμα και για την αγορά εργασίας στην είσοδο σε αυτή από τους στρατεύσιμους και ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων προς το σκοπό αυτό, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών με τα ΑΕΙ της χώρας και στην αξιοποίηση της σωρευτικής επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας των δεξαμενών σκέψης, καθώς και με αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών.

Αμυντική Διπλωματία

Οι πολιτικές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα βρίσκονται σε πλήρη στοίχιση και με τις ευρύτερες στρατηγικές κυβερνητικές επιλογές, όπως αυτές έχουν κωδικοποιηθεί στα επιμέρους σημεία που έθεσε προ ημερών ο Πρωθυπουργός.
Το Υπουργείο στηρίζει και επιδιώκει συνέργειες και συντονισμένες πρωτοβουλίες με άλλα υπουργεία, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης που διέπει συνολικά το κυβερνητικό έργο.
Ενδεικτικά, ως προς τη Στρατηγική Επιλογή της Ενίσχυσης της Ελλάδας σε ένα κόσμο που αλλάζει, για παράδειγμα, το Υπουργείο στοχεύει στην τόνωση και ενίσχυση της Αμυντικής Διπλωματίας ως βασικό εργαλείο ήπιας ισχύος, προς ενίσχυση βέβαια του ρόλου της συνολικής διπλωματίας της χώρας.
Ήδη, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταγράφουν ισχυρή παρουσία σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, διμερών και πολυμερών συνεργασιών, ιδιαιτέρως στη βάση της σχέσης στρατηγικής συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό το καθεστώς συνεχίζεται και ενισχύεται.

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας

Περαιτέρω ως προς τη Στρατηγική Επιλογή της Αξίας στην Ακίνητη Περιουσία, στοχεύουμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω της ενίσχυσης και απλοποίησης του ρόλου του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), δια της ορθολογιστικής διαχείρισης της περιουσίας που αυτό διαθέτει.
Στόχος η αύξηση των πόρων για την άμυνα της χώρας και στην ίδια φιλοσοφία εντάσσεται και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), ώστε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποτελέσει εκτός των άλλων, και αναπτυξιακό βραχίονα της εθνικής προσπάθειας.
Και τέλος, ως προς στη Στρατηγική Επιλογή της Προστασίας περιβάλλοντος, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής, μέσω της έμφασης στην ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, την απεξάρτηση από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων.

Η κοινωνική συμβολή των ΕΔ

Είναι γνωστό ότι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν περιορίζεται μόνο στο επιχειρησιακό τους έργο.
Με υψηλό όμως αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν πολύπλευρο έργο προς το κοινωνικό σύνολο, θεμελιώνοντας δεσμούς με τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Αναλαμβάνουν μια πληθώρα δράσεων με σκοπό τη συνδρομή των υπολοίπων κρατικών φορέων, αλλά και τη στενότερη σύνδεση με το κοινωνικό σύνολο.
Ως Κυβέρνηση σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με ουσιαστικό τρόπο δράσεις άμεσης συνεργασίας με την Πολιτική Προστασία για τον αναβαθμισμένο ρόλο της, όπως στην Έρευνα και στη Διάσωση, στις Αεροδιακομιδές, στη Δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Προ ημερών, πάλι στις πρώτες ώρες ανάληψης των καθηκόντων μας, οι νέοι ρυθμοί και οι νέες αποδοτικότητες φάνηκαν κατά την αντιμετώπιση της θεομηνίας στη Χαλκιδική.
Τελικά, κυρίες και κύριοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στην κοινωνία, γιατί το έμψυχο δυναμικό τους προέρχεται μέσα από την κοινωνία.

Μέριμνα για στελέχη Απόστρατους, Έφεδρους και Εθνοφύλακες

Κάνοντας, λοιπόν, μια αναφορά σε αυτό το έμψυχο δυναμικό, θέλω να τονίσω ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργούν με προσήλωση, με αξιοπρέπεια, με απόλυτη αίσθηση καθήκοντος, με επαγγελματισμό.
Η ποιοτική υπεροχή του προσωπικού μας, άλλωστε, διασφαλίζει την ίδια την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, και γι’ αυτό χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα στο προσωπικό.
Ως προς το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε λήψη σειράς μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται και της καθημερινότητας των στελεχών αλλά και των οικογενειών τους, των συνθηκών διαβίωσης και της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, σε ένα ασφαλές, σύγχρονο αλλά και ειδικό και ιδιαίτερο, όπως και να το κάνουμε, εργασιακό περιβάλλον.
Παράλληλα, οφείλουμε ειδική μνεία και μέριμνα στους Απόστρατους, Έφεδρους και Εθνοφύλακες. Είναι Έλληνες πατριώτες που υπηρέτησαν ή συνεχίζουν να υπηρετούν με προσήλωση και αίσθημα ευθύνης τις Ένοπλες Δυνάμεις και δια αυτών την Ελλάδα.
Αυτή τη συνολική άριστη συμπεριφορά που επέδειξε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις πρόσφατες συνθήκες δημοσιονομικής δυσκολίας, την αναγνωρίζουμε, την επαινούμε και πρόκειται να αποδείξουμε έμπρακτα αυτόν τον σεβασμό για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με την υλοποίηση του προγράμματός μας.
Τέλος, ύψιστη προτεραιότητα δική μας αναφορικά με όσα είπα αποτελεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που διατίθεται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλουμε κάθε Έλληνας πολίτης να γνωρίζει που δαπανάται κάθε ευρώ στον τομέα της Άμυνας και αυτές οι δαπάνες όπου και όποτε πραγματοποιηθούν θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.
Εν κατακλείδι, στοχεύουμε σε σύγχρονες, ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, με υψηλή αποτρεπτική ισχύ, παρεμβαίνουμε δυναμικά στο παρόν, ώστε να διαμορφώσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο το μέλλον, όχι ως ουραγοί, αλλά ως δημιουργοί των εξελίξεων.
Η προσπάθεια ήταν πάντα διαρκής και εντατική, απλά τώρα γίνεται εντατικότερη.

Στόχος να «παραμείνει στη λαβή και το ξίφος στο θηκάρι»

Καταλήγοντας ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι: Όπως γίνεται σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της αλλά και αντιμετωπίζει σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, έχουμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το κρίσιμο πατριωτικό καθήκον να φροντίσουμε ένα ξίφος.
Το ξίφος της Ελλάδας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Είναι η κόψη του σπαθιού η τρομερή. Και αν σε καιρό ειρήνης το ξίφος είναι στο θηκάρι, σε ταραγμένους καιρούς, όταν το χέρι έρχεται στη λαβή, τότε το ξίφος πρέπει να είναι ακονισμένο, κοφτερό και αστραφτερό.
Εύχομαι πραγματικά το χέρι να παραμείνει στη λαβή και το ξίφος στο θηκάρι.
Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, δεν πρέπει όμως να είμαστε και αμέριμνοι.
Γι αυτό και μεριμνώ ομού με την υπόλοιπη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε το ξίφος της Ελλάδας, αυτό το ξίφος, να βρίσκεται στην κατάσταση που το περιέγραψα προηγουμένως.
Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό είναι το καθήκον μας, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας, με κάθε κόστος, να κρατήσουμε την κόψη του σπαθιού. τρομερή.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ