Παπανικολής: Επιπλέον εκατομμύρια για τα υποβρύχια. Πόσα δίνουμε

Τα τύπου Παπανικολής υποβρυχία βρίσκονται στην τελική φάση για την πλήρη αξιοποίηση τους από το Πολεμικό Ναυτικό. Όμως αυτή θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής όπως είναι γνωστό ολοκληρώνονται με ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει την σχετική διαδικασία στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Παράλληλα όπως λένε πηγές του Πολεμικού Ναυτικού υπάρχει και ανοιχτή γραμμή με τους Γερμανούς κατασκευαστές προκειμένου κάποια συστήματα των υποβρυχίων, που πάντως το ΓΕΝ δεν θεωρεί «κρίσιμα», να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Αυτή όμως η διαδικασία θα κοστίσει και άλλα χρήματα στα ήδη πολλά εκατομμύρια που έχουν πληρωθεί.

Το νομοσχέδιο που φέρνει στην Βουλή (είναι στην διαβούλευση) το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπει την καταβολή ποσού μέχρι 19,7 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση των πρόσθετων εργασιών και για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των υποβρυχίων, την αντιμετώπιση των βλαβών που προκύπτουν από τις εν εξελίξει δοκιμές καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των υποβρυχίων.

Θα είναι αυτά τα τελευταία λεφτά που πληρώνουμε για τα υποβρύχια; Στατιστικά το πιθανότερο είναι πως όχι αν σκεφτεί κανείς πως πολλές φορές έχει ακουστεί πως το πρόγραμμα των υποβρύχιων (Υ/Β Παπανικολής, Υ/Β Πιπίνος, Υ/Β Ματρώζος, Υ/Β Κατσώνης και Υ/Β Ωκεανός) ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται αλλά τελικά το κόστος ανεβαίνει συνέχεια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΟΥΣ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΗΚΟΣ: 65,30m
ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ: 6,3m
ΥΨΟΣ (ΑΝΕΥ ΙΣΤΩΝ): 13m
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 1688tn
ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 1858tn
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 10,5kns
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: 21kns

ΠΡΟΩΣΗ

Η πρόωση επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων.

Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το προσωπικό Υ/Β τ. “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” συνίσταται από 6-7 Αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το Υ/Β τ. “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” μπορεί να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα – λιπαντικά.

Κ. Αττίας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ