Παρέλαση 2017: Η ιστορία πίσω από το ξίφος που δεν έμπαινε στη θήκη!

Στρατιωτική Παρέλαση 2017:  Το απρόοπτο συζητήθηκε ευρέως! Το ξίφος του υποστράτηγου μπροστά στον Πρόεδρο δεν έμπαινε στη θήκη του!  Τι είχε συμβεί;


 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Η σκηνή είναι λίγο πολύ γνωστή. Τα πεζοπόρα τμήματα τελειώνουν την παρέλαση, οι εύζωνοι αποσύρονται και ο Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, ο υποστράτηγος που έχει το γενικό πρόσταγμα στην παρέλαση, πλησιάζει την εξέδρα που βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφέρει το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον χαιρετά με χειραψία και ο υποστράτηγος επιστρέφει στο επιτελείο του.

Η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Φέτος όπως υπήρξε ένα απρόοπτο. Το ξίφος δεν έμπαινε στη θήκη του και είδαμε τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να προσπαθεί για ένα λεπτό να το βάλει μέχρι να ελευθερώσει το χέρι του και να πλησιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει αυτό το λεπτό να του φάνηκε αιώνας…

Τι συνέβη;

Στην πραγματικότητα, κάτι είχε αλλάξει σε σχέση με τις περασμένες χρονιές. Για πρώτη φορά φέτος ο έχων το γενικό πρόσταγμα και το επιτελείο του, φορούσαν την επίσημη στολή με το ξίφος. Τις άλλες χρονιές, φορούσαν στολή παραλλαγής που δεν έχει ξίφος κι έτσι η χειραψία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γινόταν χωρίς απρόοπτα.

Ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει στολή παραλλαγής και για λόγους ομοιομορφίας ζητήθηκε να φορέσουν φέτος την επίσημη στολή με το ξίφος.

Ο υποστράτηγος Λαλούσης που έφερε το ξίφος στο χέρι, θα έπρεπε να βάλει το ξίφος στη θήκη του πριν πλησιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ελευθερωθεί το χέρι για την χειραψία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί τοποθετήθηκε ο Χαράλαμπος Λαλούσης στη Σχολή Ευελπίδων;


 

Ωστόσο η ακαμψία που είναι επιβεβλημένη σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και το γάντι που είναι υποχρεωμένοι να φέρουν, δημιούργησε αυτή τη δυσκολία.

Ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είναι παροιμειώδης για την ψυχραιμία του και την επιμονή του κι έτσι έλυσε το πρόβλημα γρήγορα και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με το πρωτόκολλο.

Φαίνεται πως την επόμενη φορά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή στολή παραλλαγής για να μην έχουμε ατυχή συμβάντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ