Λήξη Α’ ΠΠ: Η παρέλαση του ελληνικού στρατιωτικού αγήματος στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΥΖΩΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά, σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1919, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ο περίφημος πίνακας του Έλληνα ζωγράφου Δημήτριου Βασιλείου  απεικονίζει τμήμα του ελληνικού στρατού να παρελαύνει στην Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι, κατά την νικητήρια παρέλαση μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 14 Ιουλίου 1919.

Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα τη θριαμβευτική νίκη κατά των Γερμανοβουλγάρων στα υψώματα του Σκρα στις 30 Μαΐου 1918 και τη συμμετοχή των Ελληνικών δυνάμεων στην τελική επίθεση και διάσπαση του μετώπου, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Λίγες μέρες αργότερα, η Βουλγαρία θα συνθηκολογήσει και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους η Τουρκία θα συνάψει ανακωχή στον Μούδρο.

Ο Φρανσαί ντ’ Εσπερέ, αρχιστράτηγος του Βαλκανικού Μετώπου, με αφορμή το νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων θα σημειώσει:

«Ιδιαιτέρως διά τον Ελληνικόν στρατόν τονίζω τον ζήλον, την ανδρείαν και την παροιμιώδην ορμήν, τα οποία επέδειξε κατά τον υπ’ αυτού διαδραματισθέντα ένδοξον ρόλον επί των οχθών του Στρυμώνος και του Αξιού».

Η συνθηκολόγηση, τέλος, της Γερμανίας στις 11 Νοεμβρίου 1918, θέτει τέλος στο Μεγάλο Πόλεμο που διήρκεσε τέσσερα έτη και αιματοκύλησε την Ευρώπη.

Στις 14 Ιουλίου 1919 εορτάστηκε στο Παρίσι η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η νίκη των συμμάχων, κατά την οποία συμμετείχαν αγήματα παρελάσεως των συμμάχων μεταξύ των οποίων και το ελληνικό τμήμα που απεικονίζει ο πίνακας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ