Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου η 46η Επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού – ΦΩΤΟ

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έδωσαν και φέτος το παρών στην 46η επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού στην Σχολή Δοκίμων στον Πειραιά

 

 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, γιορτάστηκε φέτος η 46η επέτειος από το Κίνημα του Ναυτικού στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτήριος Ριζάς Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αντιπροσωπείες τους, βουλευτές και αντιπρόσωποι των κομμάτων, πρώην υπουργοί, επίτιμοι αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, οι εν ζωή καθώς και οι συγγενείς των αποθανόντων συμμετεχόντων στο Κίνημα του Ναυτικού, η οικογένεια του αείμνηστου Ναυάρχου Νικόλαου Παππά, μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», εν αποστρατεία στελέχη του πολεμικού ναυτικού, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Μαριάννα και ο αδερφός του Γιώργος Βαρδινογιάννης καθώς και μέλη της ευρύτερης ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας.

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων, πως το Κίνημα του Ναυτικού απετέλεσε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση κατά της δικτατορίας. «Ήταν η απάντηση έντιμων και δημοκρατικών στελεχών του Ναυτικού, στο αυταρχικό καθεστώς που κατέλυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις συνταγματικές ελευθερίες των Ελλήνων. Οι άνθρωποι του κινήματος στο οποίο βέβαια στη συνέχεια συμμετείχαν αξιωματικοί του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και απλοί πολίτες τους οποίους τιμούμε επίσης, αμφισβήτησε το δικτατορικό καθεστώς και ανέδειξε την παράφορη κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Ο ΥΕΘΑ σημείωσε ακόμα ότι «46 χρόνια μετά, η σημερινή εκδήλωση σμιλεύει στη μνήμη μας μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για το Πολεμικό μας Ναυτικό, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία. Διότι αυτά τα ιστορικά διδάγματα έγιναν με κόπο και θυσίες. Παράλληλα, μας κάνει να νιώθουμε ευγνώμονες για τα παραδείγματα που μας προσφέρουν απλόχερα οι προηγούμενοί μας, από τους οποίους αντλούμε δύναμη και έμπνευση. Να είστε σίγουροι ότι, οι αρχές και αξίες που υπηρέτησαν οι άνθρωποι του Κινήματος, διατηρούνται άσβεστες και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά».

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, τόνισε στην ομιλία του: «Το Κίνημα του Ναυτικού αποτελεί κορυφαία στιγμή αντιδικτατορικής δράσης με περιεχόμενο ουσιαστικό και συμβολικό. Αποτελεί μια από τις κορυφαίες δράσεις των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού η οποία κοσμεί τη σύγχρονή ιστορία του. Συνεπώς αποτελεί υποχρέωση μας, αφενός μεν η απότιση φόρου τιμής στον αγώνα των στελεχών μας που με τη δράση τους στήριξαν τα δημοκρατικά ιδεώδη και αφετέρου δε η ανάδειξή του ως ιστορικού γεγονότος στις νεότερες γενιές και η διαφύλαξή του στην ιστορική μνήμη του έθνους».

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Ο ΑΓΕΝ έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στα νέα στελέχη του ΠΝ λέγοντας: «Τους καλώ να παραδειγματιστούν από την ανιδιοτελή δράση, το μαχητικό πνεύμα και την πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη των συμμετεχόντων στο κίνημα. Πρέπει να νιώθουμε όλοι περήφανοι για το όπλο στο οποίο υπηρετούμε και ευγνώμονες προς τους προκατόχους μας για την χάρη στην δική τους δράση μπορούμε σήμερα εμείς να ατενίζουμε περήφανα τον ελληνικό λαό στα μάτια χωρίς ίχνος ενοχής».

 

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

 

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

 

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ