Πάσχα 2017 – Η διαταγή που δόθηκε σαν σήμερα – Γιατί δεν εκτελέστηκε

Πάσχα 2017 –  Η σημερινή μέρα, 16η Απριλίου, έχει γραφτεί στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας για την διαταγή που δόθηκε αλλά δεν εκτελέστηκε.

Σαν σήμερα (Πάσχα 2017), την 16η Απριλίου 1941 εκδόθηκε διαταγή από το ΓΕΑ, η οποία υποχρέωνε όλες τις Αεροπορικές Μονάδες και Υπηρεσίες να καταστρέψουν άμεσα υλικά, εφόδια και εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στον εχθρό.

Η διαταγή έφτασε μέν στις Μονάδες αλλά φαίνεται πως υπήρχαν προβλήματα στην εκτέλεση της.

Τελικά, η διαταγή δεν υλοποιήθηκε πλήρως, διότι η έκδοση και ορισμένων άλλων αντικρουόμενων οδηγιών προκάλεσε σύγχυση.

Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, ένα σημαντικό κομμάτι του προσωπικού μαζί με το υλικό που δεν καταστράφηκε, διέφυγαν στη Μ. Ανατολή.

Την ανώτατη διοίκηση της Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή ασκούσε το Υπουργείο Αεροπορίας, με έδρα το Κάιρο.

Στη Γάζα της Παλαιστίνης δημιουργήθηκαν μονάδες επισκευής και τεχνικής εκπαιδεύσεως.

Στα κέντρα Νοτίου Ροδεσίας και Αφρικής παρέχονταν εκπαίδευση σε δόκιμους χειριστές και άλλες τεχνικές ειδικότητες, οι οποίοι ενώθηκαν με τον πυρήνα, που είχε σταλεί από τον Ιανουάριο του 1941, στο Ιράκ (Χαμπανίγια) για εκπαίδευση από τους Βρετανούς.

16η Απριλίου 1918

Η σημερινή μέρα όμως έχει και κάτι άλλο για την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα, που είχε συγκροτηθεί το 1914, μετονομάστηκε σε Ναυτική Υπηρεσία (ΝΑΥ) την 16η Απριλίου 1918.

Στη ΝΑΥ, τη διοίκηση της οποίας διατήρησε ο Υποπλοίαρχος Αριστ. Μωραϊτίνης, υπήχθησαν τρεις Αεροπορικές Βάσεις και τέσσερις Μοίρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ