Π. Παυλόπουλος: Λάθος της Τουρκίας αν νομίζει ότι θα κάμψει το φρόνημα των δύο στρατιωτικών

Με αναφορές στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς τονίζοντας ότι έχουν «δύναμη ψυχής» αλλά και στις διεκδικήσεις χωρίς νομική υπόσταση της Τουρκίας, ξεκίνησε την ομιλία του ο ΠτΔ στην επισκεψή στο ΥΠΕΘΑ.

 

 

Με ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης ξεκίνησε την ομιλία του στο Πεντάγωνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν «δύναμη ψυχής».

Ο ίδιος μιλώντας στα στελέχη των Ε.Δ αναφέρθηκε στις διαφορές με την Τουρκία υπογραμμίζοντας: «Αποτελεί κοινό τόπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Έννομης Τάξης, το γεγονός ότι πρωτίστως οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος «γκρίζας ζώνης» ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».

Ο κύριος Παυλόπουλος υπογράμμισε πως οι διεκδικήσεις που εγείρει η Τουρκία δεν έχουν καμία νομική υπόσταση και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, οι κάθε μορφής «διεκδικήσεις», που κατά καιρούς και κατά το δοκούν εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες. Συνακόλουθα δε βρίσκονται σ’ ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το πόσο δεδομένη είναι η επί των ανωτέρω πραγματικών και θεσμικών δεδομένων στάση των κατά περίπτωση αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών προκύπτει και από το ότι οι Θεσμοί αυτοί έχουν αγνοήσει τις, επίσης αβάσιμες και αυθαίρετες, «ενστάσεις», που η Τουρκία τους έχει απευθύνει, από το 1998 ως σήμερα».

Πηγή: HellasJournal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ