Παύλος Μελάς: Το Γράμμα του που συνοδεύει τη ζωή κάθε Εύελπι

Διαβάστε το συγκλονιστικό Γράμμα που έγραψε ο Παύλος Μελάς απευθυνόμενος στους Ευέλπιδες και δίνεται ακόμα και σήμερα στους πρωτοετείς στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

 

 

114 χρόνια σήμερα από την ημέρα που σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς και η μνήμη του, αλλά και τα λόγια του παραμένουν ακόμα και σήμερα ζωντανά για κάθε Έλληνα, για κάθε Εύελπι αλλά και για κάθε στρατιωτικό που πέρασε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Παλιότερα την πρώτη μέρα με την είσοδο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ο τεταρτοετής Εύελπις που είχε αναλάβει την διαπαιδαγώγησή του πρωτοετούς του έδινε το γράμμα, που είχε γράψει ο Παύλος Μελάς, απευθυνόμενος στους νεαρούς Ευέλπιδες.

Σήμερα η παράδοση αυτή παραμένει ζωντανή. Την πρώτη ημέρα εισαγωγής των πρωτοετών  στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων τους δίνεται φάκελος με ενημερωτικό υλικό για τη Σχολή μέσα στον οποίο υπάρχει και το γράμμα του Παύλου Μελά προς τους νεαρούς Ευέλπιδες.

Μάλιστα φέτος τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στη Σχολή Ευελπίδων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Παύλο Μελά, με αφορμή την επέτειο από το θάνατό του (13 Οκτωβρίου 1904), όπου θα διαβαστεί το βιογραφικό και το γράμμα του Παύλου Μελά από τον Αρχηγό Πρωτοετή Εύελπι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα 13 Οκτ 1904 : Φεύγει από τη ζωή ο Παύλος Μελάς, ο ήρωας του Μακεδονικού αγώνα 

 

Εμείς παραθέτουμε το Γράμμα του Παύλου Μελά που συνοδεύει κάθε Εύελπι σε όλη του τη ζωή:

Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, ν’αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου, ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για την Μεγάλη Ιδέα. Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών. Αυτοί οι Ευέλπιδες , οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους.

Νεαρέ Εύελπι μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός. Λίγα λόγια πολλά έργα. Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή. Όποιος σε κοιτά, τα μάτια του σε γεμίζουν παλλικάρι. Περισσότερο να προσβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος. Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι να χτυπήσεις έστω και εάν μόλις κρατιέσαι με έναν κόμπο στο λαιμό. Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφάσισες να γίνεις Αξιωματικός.
Απελπισία, ύστερα γελάς και από την μια μεριά στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο και την απορία, έτσι χωρίς να φαίνεται, αλλά να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου.

Αν προχωρήσω, ακολουθείστε με…
Αν υποχωρήσω, σκοτώστε με…
Αν σκοτωθώ, εκδικηθείτε με…

Παύλος Μελάς ( Μίκης Ζέζας)
Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού
Τάξις 1891

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. τη να σχολιασης η πατριοτες δεν ειναι πια τους πατησε το χρημα αυτα μονο εχο ναπο αν ειταν ο παυλος στα ιμια θαφεβγε ζοντανο κανενα αγαρινο σκυλι ροταο τορα εγω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ