Ποιοι επιμένουν για έκτακτες κρίσεις στο τέλος Οκτωβρίου

Ο θόρυβος που έγινε τις τελευταίες δύο ημέρες για έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός του φθινοπώρου, και οι οποίες διαψεύστηκαν από τους επίσημους φορείς του ΥΠΕΘΑ, δεν προήλθε από την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, η παραπληροφόρηση και η προσπάθεια να στοχοποιηθεί για μια ακόμα φορά ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, δεν ήταν παρά μόνο καπνός.

Πληροφορίες που έρχονται από πηγές στις Βρυξέλλες (ΝΑΤΟ) αλλά και από παράγοντες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περιγράφουν μια κατάσταση η οποία δεν είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Αν την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρεία EXON MOBIL, η οποία διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ανακοινώσει κάποια θετική εξέλιξη (που μάλλον κάτι τέτοιο αναμένεται σύμφωνα με πηγές της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας), πιθανότατα θα προκληθεί μείζον θέμα με την αναμενόμενη αντίδραση της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, η οποία στην παρούσα φάση αποτελεί στήριγμα και το μόνο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, παρά την όποια οικονομική συγκυρία, αποτελεί εγγύηση σταθερότητας.

Ακόμα και η «αριστερή» κυβέρνηση έχει κατανοήσει εις βάθος το ρόλο της χώρας μας στη ΝΑΤΟϊκή δομή και ειδικά με μια ασταθή και με σοβαρή πιθανότητα διαμελισμού Τουρκία.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξαιρετικά αξιόμαχες, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, και με άμεση απόκριση σε οποιαδήποτε επίκληση της συμμαχίας για συνδρομή σε επιχειρήσεις ή διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων (Λιβύη – Συρία).

Η Ελληνική αμυντική και εξωτερική πολιτική έχει σαφή πλέον προσανατολισμό στη Δύση (μετά τα αποτυχημένα πειράματα Καραμανλή και ΣΥΡΙΖΑ) για προσέγγιση με τη Ρωσία και το γεγονός δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται και η αιτία του καπνού που φάνηκε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα: Ο Αντιστράτηγος Στεφανής πριν γίνει Αρχηγός ΓΕΣ διοίκησε το Ελληνικό ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο (NRDC-GR) και η απόδοσή του εκεί εντυπωσίασε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του στη Συμμαχία.

Το άστρο του, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο (αυτό μετράει ιδιαίτερα σήμερα στους στρατιωτικούς ηγήτορες αυτού του επιπέδου) θάμπωσε πολλούς.

Η ανάρρηση του στην κορυφή της Ιεραρχίας του Στρατού Ξηράς με την αποστρατεία όλων των αρχαιότερων Αντιστράτηγων (και ήταν πολλοί αυτοί) προκάλεσε αρκετό θόρυβο, ο οποίος συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους μήνες της Αρχηγίας του.

Ακάματος αλλά και με σχέδιο το οποίο παρουσίασε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, έβαλε μπρος και δε σταματάει πουθενά. Έχοντας κι αυτός τα μειονεκτήματα του και ως άνθρωπος και ως Αξιωματικός, και κάνοντας και λάθη (ποιος είναι αλάνθαστος;) έχει ήδη έργο να παρουσιάσει.

Οι διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή, όπως τις περιγράψαμε πιο πάνω, ταιριάζουν γάντι σε Αξιωματικούς όπως ο Αντιστράτηγος Στεφανής, οι οποίοι δε φοβούνται να πάρουν αποφάσεις και να τις υλοποιήσουν άμεσα.

Παράγοντες του ΝΑΤΟ σε πολύ υψηλό επίπεδο έχουν εκφραστεί ιδιαίτερα κολακευτικά και για τις επιχειρησιακές του ικανότητες αλλά και από την τάση του να σκέφτεται «out of the box», κάτι που χρειάζεται όσο τίποτα άλλο η συμμαχία αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα ο Ελληνοαμερικανός Ναύαρχος James Stavridis (ο οποίος διετέλεσε SACEUR, ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη), έχει εκφραστεί με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια σε αρκετές εκδηλώσεις για Έλληνες Αξιωματικούς με αυτόν τον τρόπο σκέψης, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Αρχηγό ΓΕΣ.

Από την άλλη πλευρά, ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθόλα άξιος και πλήρης επιχειρησιακά Αξιωματικός και με σημαντική καριέρα, είναι αθόρυβος αλλά και αποτελεσματικός.

Δε διαθέτει όμως το επικοινωνιακό χάρισμα και την εμπειρία της διοίκησης του Αντιστράτηγου Στεφανή και αυτός είναι και ο λόγος που αρκετά στόματα στη Συμμαχία έχουν εκφραστεί υπέρ της ανάληψης της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Αρχηγό ΓΕΣ και μάλιστα όσο το δυνατό συντομότερα.

Εξ’ αυτής της αφορμής λοιπόν και επειδή κάποιες κουβέντες που έγιναν «πίσω από τις κουρτίνες» διέρρευσαν είτε σκόπιμα είτε άνευ προθέσεως (δηλαδή κατά λάθος εξεπίτηδες όπως λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά) άναψαν τα φιτίλια για τις έκτακτες κρίσεις τις οποίες μάλιστα προσδιόριζαν και για την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, πριν την έναρξη της τεράστιας ΝΑΤΟϊκής άσκησης TRIDENT JAVELLIN 2017.

Εμείς, παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες και φήμες, θα υιοθετήσουμε την επίσημη γραμμή του ΥΠΕΘΑ και θα ταχθούμε με το μέρος της, δεδομένου πως οι πολύ συχνές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι πάντα συμφέρουσες, αλλά έχουν και οι σύμμαχοί μας την ίδια άποψη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ