Γιατί δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Υπάρχει βάση στα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν να εμπλεκόμαστε σε νέα κρίση;


 

Του Αντρέα Καρακούση*
Τελευταία, το θερμόμετρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο ανεβαίνει επικίνδυνα! Η Άγκυρα προκαλεί σε εξοργιστικό βαθμό και υπάρχουν φωνές εν Ελλάδι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για ένα ξαφνικό θερμό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα σενάρια πολέμου δεν είναι κατά τη γνώμη μας βάσιμα ή αν θέλετε… δεν είναι πιθανά.

Η αιτία των προκλήσεων

Η Άγκυρα «απειλεί» την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας εσωτερικής κατανάλωσης και ενώ είναι προ των πυλών του Δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ή, όπως άλλοι αναλυτές προτιμούν να λένε: προ των πυλών της σουλτανοποίησης Ερντογάν, της πολιτειακής δηλαδή ενίσχυσής του.

Ο Τούρκος ηγέτης επιχειρεί να πείσει τους πολίτες για τα οφέλη της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών και εμείς ισχυριζόμαστε ότι η Τουρκία ακολουθεί το δρόμο των προκλήσεων στο Αιγαίο για να ενισχυθεί το «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Η διαδικασία αναθεώρησης αφορά σε 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μεταβιβάσουν τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στο πρόσωπο του προέδρου (μετατροπή πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία).

Εν τω μεταξύ, κάποιες μετρήσεις διαπιστώνουν ακόμη και τάση υπερίσχυσης του «όχι», αν και είναι αλήθεια πως είναι ακόμα κάπως νωρίς για να προβλέψει κάποιος πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της… θεωρούμε ότι πρόκειται για προδημοψηφισματική πρακτική και όχι για πραγματική πρόθεση της γείτονος να έρθει σε στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα.

Φυσικά, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή! Και δεδομένου ότι η Άγκυρα προκαλεί με τις αναφορές της… η ελληνική ηγεσία θα πρέπει να αντιδρά και να μην αφήνει αναπάντητες τις λεκτικές προκλήσεις!

Όμως, χρειάζεται ψυχραιμία ακριβώς για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Τα μεγάλα μέτωπα της γείτονος…

Πέραν αυτού, αν σκεφτεί κανείς τα φοβερά μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει η Τουρκία τότε θα καταλάβει καλύτερα γιατί δεν πρέπει παρά να επικρατήσει η Ψυχραιμία.

Νότια, η Τουρκία ηττάται αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά μέτωπα από τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ.
Ανατολικά, Οι Κούρδοι του Ιράκ «καθαρίζουν» τη Μοσούλη και ταυτόχρονα δεν αφήνουν τις τουρκικές δυνάμεις να πλησιάσουν στην πόλη.

Μια χώρα γεμάτη προβλήματα

Ένα νέο μεγάλο μέτωπο με την Ελλάδα λοιπόν… δεν είναι πιθανό! Και αν υπάρξει… μόνο χαμένη μπορεί να βγει η Τουρκία…

Μια Τουρκία που έχει τεράστια πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα! Και που αν επιχειρήσει να τα βάλει και με την Ελλάδα, θα είναι σαν να αυτοκτονεί σε επίπεδο γεωπολιτικής τακτικής.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο enetpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ