ΕΚΟΕΜΣ: Έκλεισε την χρονιά με πλεόνασμα εκατομμυρίων

Πλεόνασμα μαμούθ παρουσιάζει ο Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ) στον απολογισμό του για το 2016.

Ευχάριστα είναι τα νέα στον απολογισμό για το 2016 που έκανε ο Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ.) αφού παρουσιάζεται πλεόνασμα εκατομμυρίων ευρώ.

Απο τον Ιανουάριο ώς τον Δεκέμβριο του 2016 ο ΕΚΟΕΜΣ εισέπραξε συνολικά 58.351.922,68 ευρώ και πλήρωσε 45.359.604,45 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πλεόνασμα περίπου 13.000.000 ευρώ. To ερώτημα που μπαίνει όμως τα τελευταία δυο χρόνια και πολύ σωστά το έθεσε και η ΠΟΣ στο ΜΤΣ κατα την πρόσφατη συνάντηση της είναι αν αυτά τα χρήματα είναι πλέον διασφαλισμένα ή κινδυνεύουν και αυτά να βρεθούν κάποια στιγμή στο κυβερνητικό ταμείο.

Δυο λόγια για τον ΕΚΟΕΜΣ

Ιστορική Ανασκόπηση

O Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ) αποτέλεσε απαραίτητη κοινωνική αναγκαιότητα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση της κυριότερης προσδοκίας των ασφαλισμένων, που είναι η συμπλήρωση, από την επικουρική ασφάλιση, της διαφοράς μεταξύ του συντάξιμου μισθού ενέργειας και της καταβαλλόμενης σύνταξης, ώστε να μην προκύπτει μεγάλη μείωση εισοδήματος στους συνταξιούχους.

Η ίδρυση του ΕΚΟΕΜΣ πρέπει να θεωρηθεί ως προϊόν του δικαιώματος, που έχει κάθε εργαζόμενος να συνεισφέρει υπέρ των απομάχων της επαγγελματικής ομάδας της οποίας ανήκει, σύμφωνα με την Αρχή της Επαγγελματικής Αλληλεγγύης, χωρίς να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο.

Ο ΕΚΟΕΜΣ ιδρύθηκε και λειτουργεί από 1 Απρ. 1997 σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του Ν.2448/1996 (ΦΕΚ 279 ΤΑ΄ 31 Δεκ. 1996) και της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό Φ. 951.1/53452801 (ΦΕΚ 223 ΤΒ΄ 20 Μαρ. 1997) όπως τροποποιημένη ισχύει.

Κατά τα παραπάνω, ο ΕΚΟΕΜΣ δεν είναι Επικουρικό Ταμείο αλλά, σύμφωνα με τις Αρχές της Επαγγελματικής και γενικότερα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεισφορά μίας επαγγελματικής τάξης, υπέρ των απομάχων της ίδιας τάξης και ανταπόκριση της πολιτείας, στη δικαιολογημένη απαίτηση των στελεχών του Στρατού, να εξασφαλίσουν αξιοπρεπέστερη και ανετότερη διαβίωση στους συνταξιούχους συναδέλφους τους.

Αποστολή

Αποστολή του ΕΚΟΕΜΣ είναι η οικονομική ενίσχυση των μερισματούχων του ΜΤΣ, που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από το Στρατό Ξηράς. Για το λόγο αυτό ο ΕΚΟΕΜΣ καταβάλλει μηνιαίως οικονομική ενίσχυση.
Νομικό Πλαίσιο

Ο ΕΚΟΕΜΣ, διοικείται από 6μελή Διοικούσα Επιτροπή τα μέλη της οποίας διορίζονται με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΣ με τριετή θητεία.

Τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) πλην όμως, ως προς την λειτουργία του, διέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν για τα ΝΠΔΔ σε συνδυασμό με αυτές που ισχύουν για το ΜΤΣ κατισχυουσών των πρώτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ