ΠΟΕΣ: Υπηρεσίες Στελεχών στην Καστοριά

Επιστολή στον Αρχηγό ΓΕΣ στέλνει η ΠΟΕΣ με αφορμή τις συνεχόμενες υπηρεσίες στελεχών επί 2ημερο ή 3ημερο σε Μονάδες στη Φρουρά Καστοριάς.

 

 

Προβλήματα δημιουργούνται στο στρατιωτικό προσωπικό σε Μονάδες της Φρουράς Καστοριάς από την συνεχόμενη, επί 2ήμερο ή 3ήμερο, εκτέλεση υπηρεσίας,  η οποία (υπηρεσία) απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και εγρήγορση, με αποτέλεσμα τη σωματική καταπόνηση των στελεχών, σε καιρό ειρήνης, χωρίς την ανάλογη απαλλαγή τους. Αυτό τονίζεται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προς τον Αρχηγό ΓΕΣ μετά από σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Αναλυτικά η επιστολη της ΠΟΕΣ:

 

ΠΡΟΣ : κ. Α/ΓΕΣ                                                  Αρ. Πρωτ. 54/2018 Αθήνα, 15 Ιαν 2018

ΚΟΙΝ : – κ.κ. ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ
– ΠΟΕΣ
– Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ

ΘΕΜΑ : Μέριμνα Υπέρ Στρκού Προσωπικού (Υπηρεσίες Στελεχών)

ΣΧΕΤ : α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 68/2017 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.
β. Το από 26 Μαΐου 2017 Ενημερωτικό Σημείωμα ΠΟΕΣ
γ. Υπ’ αριθμ. 6/2016 Γνωμοδότηση του ΓΣΝΣ/Γ’ ΣΣ
δ. Υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/03-6-2011 Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β’ 1139, «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα»)

1. Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό έγγραφό της, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, γνώρισε στην Ομοσπονδία μας για συνεχόμενη, επί 2ήμερο ή 3ήμερο, εκτέλεση υπηρεσίας σε Μονάδες της Φρουράς Καστοριάς, η οποία (υπηρεσία) απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και εγρήγορση, με αποτέλεσμα τη σωματική καταπόνηση των στελεχών, σε καιρό ειρήνης, χωρίς την ανάλογη απαλλαγή τους, κατά τα εντελλόμενα στη (δ) όμοια.

2. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, δύνανται εκ της αποστολής τους, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, να αντιμετωπίσουν γεγονότα εξαιρετικής σοβαρότητας και μεγέθους ….. Σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν παρεκκλίσεις από την τήρηση των κανόνων σχετικά με το ωράριο εργασίας. Ωστόσο, για όλες τις άλλες συνήθεις δραστηριότητες των ΕΔ, οι οποίες και λαμβάνουν χώρα υπό κανονικές συνθήκες, το ωράριο εργασίας θα πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή το 40ωρο εβδομαδιαίως και μη υπέρβαση των οκτώ (8) ωρών ανά 24ωρο σε περίοδο μιας εβδομάδας, εάν πρόκειται για νυκτερινή εργασία.

3. Όπως αναφέρεται στο (γ) σχετικό, η εκτέλεση συνεχόμενης υπηρεσίας για δύο ή τρεις ημέρες συνιστά, σύμφωνα με την κοινή πείρα και λογική, εργασία που ενδέχεται να επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, πόσο δε μάλλον όταν αυτή η εργασία χαρακτηρίζεται από τα θεσμικά κείμενα ως ιδιαιτέρως απαιτητική και κρίσιμη, ενώ, συνεχίζει το ίδιο έγγραφο, η υπηρεσία εκτελούταν παλαιότερα με εναλλαγή καθηκόντων στο εικοσιτετράωρο χωρίς να διαπιστωθούν δυσχέρειες εξ αυτού του λόγου που να έχουν επιπτώσεις στην εκπλήρωση της αποστολής της.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, επικαλούμενοι την ευαισθησία σας και προκειμένου να προλάβουμε μια μελλοντική βλάβη στην υγεία των συναδέλφων μας, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως άλλωστε και το (γ) σχετικό μνημονεύει.

5. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ