Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ: Facebook και Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, θα χρησιμοποιεί στο μέλλον τα κοινωνικά δίκτυα  και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για τη συλλογή πληροφοριών. 

 

 

 

Μετάφραση – επιμέλεια : Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Ο επιτελάρχης του αμερικάνικου ΓΕΑ Ντέιβιντ Γκολντέφιν,  αναφερόμενος στο αεροπλάνο της πτήσης ΜΗ 17 των Μαλαισιακών Αερογραμών , το οποίο καταρρίφθηκε το 2014 πάνω από την Ουκρανία, από Ρώσους  το 2014 δήλωσε :

“Όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο και ψάχναμε για τους υπεύθυνους, τελικά τους βρήκαμε ένα μήνα αργότερα  στο Facebook”!!!

Υπενθυμίζεται ότι, στις 18 ιουλίου 2014,  το μαλαισιανό αεροσκάφος Boeing 777, ενώ εκτελούσε την πτήση MH17, μεταφέροντας  283 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος, καταρρίφθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές, χρησιμοποιώντας  ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα BUK και κατέπεσε στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

“Βρήκαμε πολλές αναρτημένες φωτογραφίες σε ρωσικά ιστολόγια που είχαν σχέση με αυτό το θέμα, αλλά μας πήρε ένα μήνα για να καταλάβουμε τι συνέβη πραγματικά”, και κατέληξε :

«Οι πληροφορίες  έρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα,  με μια ταχύτητα που είναι πολύ πιο μεγαλύτερη ακόμα και από τα πιο εξελιγμένα συστήματα συλλογής πληροφοριών που διαθέτουμε”.

Ο Στρατηγός ανέφερε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την εταιρία λογισμικού και δεδομένων του Bloomberg στη Νέα Υόρκη και εξέτασε την τελευταία λέξη της “τεχνολογίας μηχανών αναζήτησης”, η οποία κατάφερε να διερευνήσει “το επίπεδο βίαιης εξτρεμιστικής δραστηριότητας τις τελευταίες 48 ώρες”. Λέει χαρακτηριστικά:

“Έβλεπα ένα χάρτη γεμάτο με μικρούς κύκλους οι οποίοι προέρχονταν από ανάλυση σε πραγματικό χρόνο από τη δραστηριότητα στο Twitter»

Η αμερικάνικη Π.Α. παρακολουθεί ήδη σε κάποιο επίπεδο τα κοινωνικά μέσα, μέσω του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων Air Operations Center,  (“America’s AOC”) στην αεροπορική βάση  Tyndall στη Φλόριντα, διατηρώντας ένα αρκετά μεγάλο αρχείο δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, τα κοινωνικά δίκτυα είναι μόνο η μια πτυχή.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ- Artificial Intelligence)

Αυτό που επιζητά εναγωνίως η αμερικάνικη Π.Α. είναι η χρησιμοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης  η οποία θα έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει τις πληροφορίες και να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα μετά από την ανάλυση των πληροφοριών.

Η υπηρεσία Α2 του αεροπορικού επιτελείου του Πενταγώνου, υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών – επιτήρηση και αναγνώριση, έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος συλλογής πληροφοριών.

Ο δρόμος για την τεχνητή νοημοσύνη περνάει πρώτα από την ανάπτυξη μιας αυτοποιημένης μεθόδου συλλογής δεδομένων με βάση διάφορους αλγόριθμους.

Αν για παράδειγμα, επιζητείται η αναγνώριση προσώπου (facial recognition), θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν οι κατάλληλοι αλγόριθμοι, οι οποίοι θα μπορούν να δημιουργήσουν μια αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης, και στη συνέχεια θα παίρνει τη σκυτάλη  η Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία θα εξάγει τα τελικά συμπεράσματα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει 20 δισεκατομμύρια πρόσωπα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και να παρέχει αποτέλεσμα σε ένα πρόσωπο, το σωστό.

Είναι γεγονός ότι ο όγκος των πληροφοριών  που συλλέγεται καθημερινά είναι τεράστιος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα όλες αυτές οι πληροφορίες να αναλυθούν και να αξιοποιηθούν λόγω του τεράστιου αυτού όγκου.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι του προγράμματος, το θέμα είναι να γίνει ένα πάντρεμα της σημερινής ανθρωποκεντρικής μεθοδολογίας συλλογής πληροφοριών, με ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο, θα παρέχει αστραπιαία ανάλυση και εκμετάλλευση όλων αυτών των πληροφοριών.

Πηγή : defencetech.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ