Πολεμική Αεροπορία: Ποια προτεραιότητα είχε ο πτέραρχος Βαΐτσης το 2017;

Προφητικός για την Πολεμική Αεροπορία ήταν ο πρώην Α/ΓΕΑ Χ. Βαΐτσης στο μήνυμα που είχε στείλει στο προσωπικό λίγες ημέρες πριν ο Π. Καμμένος τον αποστρατεύσει.

Το πρόσφατο ατύχημα με αεροσκάφος F-16 Blk52+ Adv της 116 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν το μοναδικό που αύξησε την επαγρύπνηση στην Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να αποφύγει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον που πιθανώς να έχουν και χειρότερη κατάληξη.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του 2016 πάλι στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Αράξου, ο τραυματισμός Τεχνικού Υπαξιωματικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών επί αεροσκάφους που χτύπησε «καμπανάκι» για την πιθανή ανάγκη για επαύξηση των κανόνων ασφαλείας.

Το Κέντρο Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ) με μεγάλη συμβολή στην διερεύνηση σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στην Πολεμική Αεροπορία και ως συμβουλευτικό όργανο του Α/ΓΕΑ σε θέματα Ασφαλείας Πτήσεων-Εδάφους έχει κάνει μάλιστα και σχετικές εισηγήσεις για όλα τα θέματα.

Ενώ η Πολεμική Αεροπορία ποντάρει πάντα πολλά στον αυξημένο επαγγελματισμό των στελεχών της, τόσο των ιπταμένων όσο και του προσωπικού εδάφους που ξέρουν να σώζουν καταστάσεις όπως για παράδειγμα απέδειξαν πρόσφατα δυο υπαξιωματικοί στον Βόλο οι οποίοι εντόπισαν και ανέφεραν ζητήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή πιθανού αεροπορικού ατυχήματος.

Επειδή όμως το αίτημα για περισσότερη ασφάλεια δεν σταματάει ποτέ ο απερχόμενος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Χ. Βαΐτσης στο μήνυμα που είχε απευθύνει στο προσωπικό για τις γιορτές είχε τονίσει πως η προσπάθεια για την καλλιέργεια της παιδείας Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη κατά τα πρότυπα του «Wingman Concept» με στόχο τον μηδενικό δείκτη ατυχημάτων.

 

 

Χαρακτηριστικά είχε τονίσει την ανάγκη για απόλυτη ασφάλεια στο έδαφος και στον αέρα.

Ο στόχος αυτός προφανώς είναι διαχρονικός αλλά γίνεται εντονότερος στις ημέρες μας όπου σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρείται εμφάνιση «ακατανόητων» ατυχημάτων που συμβαίνουν υπό συνθήκες που από μια πρώτη ματιά τίποτα δεν δικαιολογεί το ατύχημα.

Ενώ παράλληλα εμφανίζονται και νέες «απειλές» στην ασφάλεια πτήσεων όπως είναι τα drones ή κάποιοι ελάχιστοι αεραθλητές που παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας και έχουν αναγκάσει την Π.Α. να απευθύνει δημόσια έκκληση για την τήρηση τους ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Ο σοβαρότερος όμως ίσως παράγοντας ασφαλείας είναι σαφώς εκτός του πεδίου του ΓΕΑ για να αντιμετωπιστεί.

Μιλάμε για την ανάγκη τα στελέχη σε έδαφος και αέρα να έχουν καθαρό μυαλό και να είναι απόλυτα προσηλωμένοι στην εργασία τους, κάτι που δεν επιτυγχάνεται όταν κουβαλούν ένα βουνό από οικονομικά προβλήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ