Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας: 1 τρις δολάρια, 1.000.000 θάνατοι, 38.000.000 εκτοπισμένοι

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2001, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αμερικανικό λαό, ανακηρύσσει τον «πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας».

Ο Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας (WoT), επίσης γνωστός και ως Παγκόσμιος Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας (GWOT), είναι όρος που αναφερόταν στη διεθνή στρατιωτική εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι στόχοι της εκστρατείας ήταν κατά κύριο λόγο οι εξτρεμιστικές ομάδες που βρίσκονταν σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, με πιο γνωστές την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και τις διάφορες ομάδες-παρακλάδια τους.

Η ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης χρησιμοποιεί την έννοια του Πολέμου μεταφορικά για να αναφερθεί σε μια ποικιλία ενεργειών που δεν συνιστούν έναν συγκεκριμένο πόλεμο όπως ορίζεται παραδοσιακά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στις 16 Σεπτεμβρίου 2001  και στη συνέχεια λίγες ημέρες αργότερα σε επίσημη ομιλία του στο Κογκρέσο. Στην τελευταία ομιλία, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε: «Ο εχθρός μας είναι ένα ριζοσπαστικό δίκτυο τρομοκρατών και κάθε κυβέρνηση που τους υποστηρίζει». Ο όρος επικρίθηκε από τον Richard B. Myers, αρχηγό του Joint Chiefs of Staff, γι΄αυτό και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πιο αποχρωματισμένοι όροι για τον ορισμό της διεθνούς εκστρατείας υπό τις ΗΠΑ .

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στις 23 Μαΐου 2013 ότι ο Παγκόσμιος Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας τελείωσε, λέγοντας ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν θα κάνουν πόλεμο εναντίον μιας τακτικής, αλλά θα επικεντρωθούν σε μια πιο συγκεκριμένη ομάδα δικτύων όπου είναι αποφασισμένη να καταστρέψει τις ΗΠΑ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2014, η κυβέρνηση Ομπάμα (η οποία προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον όρο Επιχείρηση στο εξωτερικό ) ανακοίνωσε το τέλος του μαχητικού ρόλου της αποστολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνέχισαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το 2017, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεύρυνε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) οδήγησε στην παγκόσμια επιχείρηση Inherent Resolve και σε μια διεθνή εκστρατεία για την καταστροφή του ISIL.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Watson for International and Public Affairs, οι πολλοί πόλεμοι μετά τις 11 Σεπτεμβρίου που συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκάλεσαν τον εκτοπισμό, με συντηρητικό υπολογισμό, 38 εκατομμυρίων ανθρώπων από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Σομαλία και τις Φιλιππίνες. 25 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά τον εκτοπισμό τους. Η μελέτη εκτιμά ότι αυτοί οι πόλεμοι προκάλεσαν το θάνατο 897.000 με 929.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 364.000 αμάχων, και κόστισαν 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κριτική του πολέμου κατά της τρομοκρατίας επικεντρώθηκε στην ηθική, την αποτελεσματικότητα και το κόστος του. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του μετέπειτα προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αντιτάχθηκαν στην ίδια τη φράση ως εσφαλμένη ονομασία.

Η έννοια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, με τους επικριτές να κατηγορούν ότι έχει εκμεταλλευτεί οι συμμετέχουσες κυβερνήσεις για την επίτευξη μακροχρόνιων πολιτικών/στρατιωτικών στόχων, πως τη μείωσης των πολιτικών ελευθεριών, και τη μείωση των ανθρώπων δικαιώματα.

Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι ο όρος “πόλεμος” δεν είναι κατάλληλος σε αυτό το πλαίσιο (όπως ο όρος ” πόλεμος κατά των ναρκωτικών “), καθώς η τρομοκρατία δεν είναι ένας αναγνωρίσιμος εχθρός και είναι απίθανο να σταματήσει η διεθνής τρομοκρατία με στρατιωτικά μέσα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ