8 διαπιστώσεις για την ελληνική πολιτική & διπλωματία από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

 

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία σε ό, τι αφορά εμάς κατέδειξε τα εξής μέχρι στιγμής, γιατί φυσικά η Πολιτική και η Διπλωματία είναι απρόβλεπτες :

1. Ότι μέχρι σήμερα οι Ελληνικές Κυβερνήσεις (γαλάζιες, πράσινες, πορτοκαλί κτλ) στάθηκαν ανήμπορες να διασφαλίσουν τους Έλληνες που κατοικούν, εκτός συνόρων και κυρίως σε περιβάλλοντα μη σταθεροποιημένα (το ζήσαμε επί Μόρσι στην Αίγυπτο, το βλέπουμε στη χείριστη εκδοχή τώρα στην Ουκρανία)… Οπότε με τη λήξη του Πολέμου οφείλουμε να δούμε Έλληνες στη Ρωσία, Έλληνες στην Ουκρανία, Έλληνες στη Βόρεια Ηπειρο κτλ.

2. Μίτος της Αριάδνης έχει καταντήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την κατάρτιση πλαισίου εθνικής ασφάλειας… Εμείς και σε δύο χρόνια από τώρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που θα έχουμε, θα ασχολείται με την κατάρτιση σχεδίου, και οι εξελίξεις, όπως συνέβη και με το ουκρανικό, θα μας υπερφαλαγγίσουν… Δηλαδή αυτό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πότε θα καταρτιστεί, εκτός των άλλων;;; Και δεν πιστεύω, όταν θα καταρτιστεί είτε αυτό να λειτουργεί ως think tank είτε ως παράρτημα (γωνία μαγαζί) δεξαμενών σκέψης.

3. Οι αποφάσεις που αφορούν Εθνικά Θέματα θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού από την εκάστοτε Κυβέρνηση μαζί με την εκάστοτε Στρατιωτική Ηγεσία (Α/ΓΕΕΘΑ και επικεφαλής των 3ων κλάδων)… Και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η συνταγματική ρύθμιση επ’αυτού.

4. Η Ελλάδα πρέπει να εξισορροπήσει σε δύο Κόσμους, όπως έπραξε στο μεγαλύτερο μέρος της Σύγχρονης Ιστορίας της (με πιο τρανταχτό παράδειγμα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου), αναλαμβανοντας ρόλο διαύλου ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

5. Το σπίτι μας είναι η Ελλάδα και το εξοχικό μας η ΕΕ και αυτό, οφείλουμε ως κράτος να το δουλέψουμε ακόμα περισσότερο,

6. Δεν κάθεσαι στο τραπέζι ούτε για καφέ με κράτη αναθεωρητικά και οποιαδήποτε συζήτηση, ακόμα και σε χαμηλό επίπεδο, γίνεται με προϋποθέσεις εγγράφως κατοχυρωμένες, για αποχή από οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια,

7. Όσον αφορά την Κύπρο, μία χείριστη συμφωνία δεν θα πρέπει να φαντάζει ως καλύτερη συνθήκη από μία καθόλου συμφωνία,

8. Η Κύπρος πρέπει να εξοπλιστεί.

 


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ