Η πολιτική της μίας Κίνας και η σύνδεσή της με το Κυπριακό

ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΑ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Την πολιτική της μίας Κίνας σε σχέση με το Κυπριακό συνέδεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής Πρεσβείας στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ούτε η Κίνα ούτε η Κύπρος έχουν ακόμα επανενωθεί… Αν και όπως συνεχώς τονίζεται κάθε διπλωματικό ζήτημα είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται με μοναδική, διπλωματική οπτική, καθώς φέρει χαρακτηριστικά διαμόρφωσης που αναδεικνύονται σε συγκεκριμένο πολιτικό- εθνολογικό- κοινωνιολογικό περιβάλλον, εντούτοις η δήλωση που έγινε από τον Κινέζο αξιωματούχο τη δεδομένη χρονική περίοδο, συμφέρει τα συμφέροντα του Ελληνισμού για την κυπριακή δικαίωση.

Και γιατί είναι μάννα εξ ουρανού τώρα; Πολύ απλά θα σταθούμε σε δύο βασικά γεγονότα. Την επαναπροσέγγιση των σχέσεων και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε ζητήματα επενδύσεων και ενεργειακών ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, κατά την προχθεσινή τετράωρη συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν στο Σότσι και το δεύτερο είναι, η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η λέξη κλειδί της δήλωσης του Κινέζου αξιωματούχου είναι οι Ουιγούροι, η εθνολογική ομάδα που ζει σε μία έκταση στην ανατολική πλευρά της Κίνας, στην οποία διαβιούν και άλλα τουρκμενικά φύλα, όπως είναι οι Κιργίζιοι, οι Κοζάκοι και οι Τάταροι (που σύμφωνα με τους σύγχρονους Ανθρωπολόγους οι τελευταίοι δεν αποτελούν μία ξεχωριστή εθνολογική ομάδα, αλλά είναι η “ομπρέλα” των διάφορων φυλετικών ομάδων των τουρκμενικών φύλων).

Όπως είναι γνωστό οι Ουιγούροι ζητούν την πλήρη αυτονομία τους από την Κίνα, ενώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι συμπεριφορικά (για να καταλάβουμε πώς ενεργούν σε πολιτικό -κοινωνιολογικό επίπεδο) μπορούμε να τους παραλληλίσουμε με τους Κούρδους (αν και δεν ανήκουν στην ίδια εθνολογική φυλή).

Και αναφέραμε την παραπάνω παράγραφο για δύο λόγους. Ουιγούροι υπάρχουν στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, την Τουρκία, ενώ υφίστανται Κοινότητες Ουιγούρων, ωστόσο πληθυσμιακά μικρές στη Δύση, λχ. Γερμανία και ΗΠΑ, οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται σε διαφορετικό πλαίσιο από τους Τούρκους που ζούνε στα συγκεκριμένα κράτη, προκειμένου αφενός να κρατάνε ενεργό το αυτονομιστικό κίνημα στην Κίνα αφετέρου οι Ουιγούροι της Δύσης, όπως αντίστοιχα και οι Κούρδοι των δυτικών χωρών είναι αυτοί που διεκδικούν τα δικαιώματα των ομογενών τους στην Ανατολική και Κεντρική Ασία. Και αυτό διότι, το συγκεκριμένο φύλο, όπως και οι Κούρδοι είναι (εκτός από την Κίνα, όπως αντίστοιχα οι Κούρδοι στην Τουρκία) ιδιαίτερα ευπροσάρμοστοι (με ό,τι συνεπάγεται η λέξη ευπροσάρμοστοι) στα πολιτειακά, ανατολικά περιβάλλοντα που ζούνε, ακόμα και αυτοί που κατοικούν στη Ρωσία.

Και ενώ γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις Ρωσίας με Κίνα, εντούτοις οι Ουιγούροι του ρωσικού κράτους, φυσικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης που δεν θα υπερβεί τα εσκαμμένα (να το πούμε απλοϊκά), που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αποτελεί απότοκο των σινορωσικών δεσμών, απολαμβάνουν το δικαίωμα της μειονοτικής τους ταυτότητας, παράλληλα δε, έχοντας το δικαίωμα να συμπαρασταθούν στους ομογενείς τους που κατοικούν στην Κίνα…

Φυσικά, ένα κράτος, όπως είναι το ρωσικό και γνωρίζοντας πώς ιστορικά αντιμετώπισε τις ξένες εθνολογικές ομάδες που έζησαν στο εσωτερικό περιβάλλον της κατά τη διάρκεια της σταλινικής διακυβέρνησης (και αναφερθηκα μόλις στη συγκεκριμένη περίοδο, γιατί το Σοβιετικό Κράτος στα ζητήματα τα κοινωνιολογικά και εθνολογικά οφείλουμε να το χωρίσουμε τόσο σε διάφορες περιόδους όσο και να δούμε την καθεμιά εθνο- φυλετική ομάδα ξεχωριστά, ακόμα και μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού) αντιμετωπίζει την ομάδα των Ουιγούρων σε ανεκτικά πλαίσια, όχι γιατί η πολιτική του συνάδει με τις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα έχει στο εσωτερικό του τους Τατάρους, που αν και όπως αναφέραμε πιο πάνω, (πλέον) οι σύγχρονοι Εθνολόγοι δεν τους θεωρούν φύλο, αλλά προσδιορισμό ταυτοποίησης των τουρκμενικών φύλων της Ανατολικής και κυρίως της Κεντρικής Ασίας.

Οι Τάταροι είναι το πολυπληθέστερο μη σλαβικό φύλο που αυτήν την στιγμή κατοικεί στον ρωσικό, εθνικό ιστό, και φυσικά έχοντας σχέσεις με τους Ουιγούρους.

Αναμφισβήτητα, και λόγω του πρότερου, ιστορικο- πολιτικού παρελθόντος της, η Ρωσία προσπαθεί να εξισορροπήσει (πλέον) τα εθνολογικά ζητήματα που ανακύπτουν στο εσωτερικό της, τα διαχειρίζεται με χειρουργική ακρίβεια (η πολιτική του Πούτιν ως προς αυτό προσιδιάζει με την αντίστοιχη των Τσάρων) και το είδαμε πρόσφατα με τους Τσετσένους κατά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αλλά και με το ζήτημα των Κούρδων στη Συρία.

Και φυσικά, όλο αυτό και κυρίως αυτό, καθιστά τη Ρωσία, παρά τις δηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται ή έγιναν από Ρώσους αξιωματούχους, ακόμα και όταν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου άνοιξαν ένα γραφείο έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας, ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι στον αναθεωρητισμό που επιδεικνύει η Τουρκία στην Κύπρο (φυσικά και εννοείται ότι η Κύπρος και το ζήτημα της Κατοχής δεν φέρει καμία σχέση με τα εθνολογικά ζητήματα της Διεθνούς Διπλωματίας, το έχουμε πει και έχουμε δηλώσει γιατί… Το Κυπριακό, όχι επειδή είναι εθνικό μας ζήτημα, αλλά στη βάση των Επιστημών της Ιστορίας, της Εθνολογίας και του Διεθνούς Δικαίου είναι μοναδικό και δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό με τα άλλα ζητήματα, εκτός από το θέμα της Κατοχής).

Αν η Ρωσία έκανε το έγκλημα να αναγνωρίσει την υποτιθέμενη τουρκοκυπριακή κοινότητα (είναι εξισλαμισμενος πληθυσμός και μόνο που ενισχύθηκε με έποικους) και το κατεχόμενο τμήμα ως αυτόνομη πολιτειακή οντότητα, το τσουνάμι θα χτυπούσε πρώτα την ίδια με τους Τατάρους και τους Τσετσένους και φυσικά οι σχέσεις της με την Κίνα (και ειδικά ως προς το θέμα των Ουιγούρων, καθώς όπως είπαμε υφίσταται Κοινότητα στο ρωσικό περιβάλλον) θα κλονίζονταν.

Και τελειώνοντας, αν και πέρσι είχαμε κάνει σχετική ανάλυση για τις σινο- τουρκικές σχέσεις, καθώς βλέπουμε τις κινεζικές επενδύσεις που γίνονται στην Τουρκία, θα πούμε μόνο αυτό. Οι παραδοσιακές Κοινωνίες και οι ιστορικοί λαοί αντιλαμβάνονται σε διαφορετικό πλαίσιο το ζήτημα οικονομία με το θέμα πολιτισμός και κυριαρχία, στοιχεία που ο δυτικός πολιτισμός για να διαμορφώσει θεσμικά την Κοινωνία του τα θεωρεί αν όχι ταυτόσημα, αλλά σε κάθε περίπτωση συνεκτικά στοιχεία.


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ