Γιατί μεταφέρθηκαν τα πολυβολεία του Ισθμού της Κορίνθου (βίντεο)

ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΙΣΘΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Στις 15 Ιανουαρίου και τις 2 Φεβρουαρίου 2021 σημειώθηκαν δύο περιστατικά καταπτώσεων στη Διώρυγα της Κορίνθου (τμήμα εδάφους της υποχώρησε στα νερά), με αποτέλεσμα να διακοπεί επ’ αόριστον η κυκλοφορία των πλοίων καθώς κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευσή τους. Τα συμβάντα αυτά δεν ήταν τα πρώτα, αλλά ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά κατολισθήσεων στο ίδιο σημείο.

Η απώλεια των λίθινων κρηπιδωμάτων που στήριζαν και προστάτευαν το έδαφος από την πτώση προκλήθηκε από την υγρασία και τη διάβρωση, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

Μετά από την εκπόνηση σχετικών μελετών (γεωτεχνική έρευνα, γεωτεχνικές μελέτες, υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες λιμενικών έργων), για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης, τελικά κατόπιν διαγωνισμού, το έργο ανέλαβε η εταιρία ΆΚΤΩΡ ΑΤΕ  με το κόστος να ανέρχεται σε 30,6 εκατ. ευρώ.

Έτσι, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου,

Από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, ήταν να μεταφερθούν τα πολυβολεία σε ασφαλή θέση μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Τα συγκεκριμένα πολυβολεία κατασκευάστηκαν -μαζί με άλλα οχυρωματικά έργα στην περιοχή- από τους Γερμανούς, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Η ιστορία των γερμανικών πολυβολείων του Ισθμού της Κορίνθου

Ο Ισθμός της Κορίνθου αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας και όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρέθηκε στο στόχαστρο των κατακτητών ως κομβικό σημείο για τον έλεγχο των συγκοινωνιών.

Τη στρατηγική σημασία του Ισθμού είχαν αντιληφθεί οι Γερμανοί κατακτητές κατά το 1940 και κατασκεύασαν αυτά τα πολυβολεία και άλλα οχυρωματικά έργα.

ΙΣΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΔΥΜΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα πολυβολεία έχουν τριγωνική διάταξη στην κάθε πλευρά του Ισθμού, ώστε το ένα να “καλύπτει” το άλλο και κανείς να μην μπορεί να περάσει χωρίς έλεγχο.

Επίσης, η διαπλάτυνση που είναι καθαρά ορατή δίπλα στα πολυβολεία εκτιμάται ότι πιθανότατα ήταν το σημείο που είχαν χτίσει τη γέφυρα κατά την περίοδο της κατοχής.

ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΙΣΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Σχετικό άρθρο:

Τα άγνωστα δίδυμα πολυβολεία του 1940 στην Αττική – ΒΙΝΤΕΟ


 

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από drone για τα γερμανικά πολυβολεία του Ισθμού της Κορίνθου:

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ