Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για την αναγνώριση μάχιμης πενταετίας

Απαντήσεις για τη μάχιμη πενταετία και τα όσα προβλέπονται με τη νέα εγκύκλιο δίνει με ανακοινωσή της η ΠΟΜΕΝΣ.

 

 

Μετά την μελέτη της εγκυκλίου, την συζήτηση στην Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΦΚΑ και την συνάντηση για το θέμα με τον Γεν.Δντη της ΓΔΟΣΥ η Ομοσπονδία μας κρίνει ότι θα πρέπει να σταθεί στα εξής σημεία:

α. Οι καταταγέντες μέχρι και την 30-09-1990 αναγνωρίζουν αδαπάνως την μάχιμη πενταετία, οι δε χρόνοι συνυπολογίζονται με τον λοιπό χρόνο ασφάλισης μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης και όχι για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

β. Για αυτούς που κατετάγησαν μετά την 1-10-1990 και έχουν παράσχει μάχιμη πενταετία μέχρι και την 31-12-2017, ο υπολογισμός των εισφορών που πρέπει να πληρώσουν για να αναγνωρίσουν την μάχιμη πενταετία δεν αφορά την μισθοδοσία-εισφορές της ημερομηνίας υποβολής του σχετικού αιτήματος αλλά τις εισφορές που πλήρωναν όταν παράχθηκε η εν λόγω μάχιμη υπηρεσία. Οι χρόνοι της εν λόγω μάχιμης υπηρεσίας αποτελούν πραγματική υπηρεσία, λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και ανατρέχουν στο έτος κατά το οποίο παρασχέθηκαν κάθε φορά.

γ. Για τις υπηρεσίες που ο χρόνος τους λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν μετά την 01-01-2018 η εισφορά για την αναγνώριση τους υπολογίζεται σε ποσοστό 6,67% (ποσοστό εισφοράς ΕΦΚΑ εργαζομένου).

δ. Η αναγνώριση των διπλών πραγματικών χρόνων με ταυτόχρονη καταβολή διπλάσιων εισφορών γίνεται αυτόματα και παύει μόνο μετά την υποβολή σχετικής δήλωσης του ασφαλισμένου στην υπηρεσία του.

ε. Τα Σώματα Ασφαλείας εν αντιθέσει με τους Στρατιωτικούς αξιοποιώντας το ευεργέτημα του άρθρου 22 παρ. 3 του ν.3365/2010 αναγνωρίζουν την μάχιμη πενταετία με την καταβολή ποσοστού 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθήμερου, ποσό κατά πολύ λιγότερο από αυτό που καλούνται να καταβάλουν οι στρατιωτικοί.

στ. Παραδείγματα περί του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα πρέπει να καταβληθούν για την αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας εκπόνησε ο ε.α. συνάδελφος Αχιλλέας Καρασαββίδης στον ισότοπο enstoloi.net .

Η Ομοσπονδία μετά από την συνάντηση της με τον Γεν. Δντη ΓΔΟΣΥ μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι η απαιτούμενη Διαταγή εκτέλεσης της σχετικής εγκυκλίου θα εκδοθεί ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας οπότε όλοι μας θα γνωρίζουμε τις αναλυτικές διαδικασίες – οδηγίες και θα επανέλθουμε αν αυτό απαιτηθεί.

Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν ότι βρίσκεται προς υπογραφή σχετικό αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ώστε να εναρμονισθεί το ποσό αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας στα επίπεδα αυτού των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παράλληλα η Ομοσπονδία έχει προβεί ήδη σε ενέργειες συνάντησης με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να συζητήσει την επικείμενη πρόταση του ΥΠΕΘΑ.

Καλούμε τους συναδέλφους να αναμένουν την έκδοση Διαταγής της ΓΔΟΣΥ όπου θα αναλύεται λεπτομερώς η διαδικασία αναγνώρισης και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Σαφώς οι συνθήκες για την αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας είναι καλύτερες από χθες, πιστεύουμε όμως ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία θα πετύχουμε ακόμη καλύτερους όρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ