Πομπέο: Σχεδιάζει μεταφορά εξοπλισμού από το Ιντσιρλίκ στην Κρήτη

ΒΑΣΗ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ

O Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα για να διερευνήσει τις προτάσεις μεταφοράς σημαντικού αμερικανικού εξοπλισμού από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, στην Κρήτη, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου η δημοσιογράφος Anthee Carassava.

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θεωρείται ως ένδειξη, ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, βαίνει μειούμενη, ως προς την αντιδυτική του ρητορική και την απόφασή του, πέρυσι να αγοράσει ένα εξελιγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, παρά την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και άλλων νατοϊκών συμμάχων.

“Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ουάσιγκτον μπορεί να μεταφέρει το σύνολο του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού της οπλοστασίου, από το Ιντσιρλίκ,” αναφέρει ο αμυντικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος. “Αλλά και μόνο το γεγονός ότι ο Pompeo έρχεται εδώ για να ενισχύσει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ διερευνούν τις εναλλακτικές επιλογές, αποτελεί αγκάθι για τον Erdogan”.

O Ron Johnson, επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, για την Ευρώπη, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ αναζητούν μια εναλλακτική: Τον κόλπο της Σούδας, στη ΒΔ Κρήτη, όπου υπάρχει ήδη αμερικανική ναυτική βάση.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Pompeo στην περιοχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. “Το ενδιαφέρον και η παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, είναι τεράστιας σημασίας” σημειώνει ο Δρούγος.

“Αν συνδυαστεί με τα σχέδια της Ρωσίας και της Κίνας να αυξήσουν την επιρροή τους στην ανατολική Μεσόγειο, και τα σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη και τις παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή, ο χρόνος της επίσκεψης Pompeo, έχει εξαιρετική σημασία.”

Συμπλήρωσε ότι η ναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα αποκτά τώρα έναν πολύ σημαντικότερο στρατηγικό ρόλο.

Τέλος το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να προχωρήσουν σε διερευνητικές συνομιλίες τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας, ότι η Ελλάδα εμμένει ότι συζητάει μόνο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, ενώ η Τουρκία επιδιώκει μια ανοιχτή συζήτηση.

“Οι πιθανότητες επιτυχίας των συνομιλιών είναι περιορισμένες” αναφέρει ο Δρούγος, “αλλά τουλάχιστον για την ώρα μειώθηκε η ένταση”.

Πηγή: hellasjournal

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με διάφορα ρητορικά τρυκ,οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπουν σφήνα στα αμυντικά και εξοπλιστικά προγράμματα και συμφωνίες που προσφέρει η Γαλλία.

  2. Η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει σ αυτή την παγίδα και να παραμερίσει τις απαραίτητες αμυντικές και εξοπλιστικές συμφωνίες με τον πραγματικό φίλο και σύμμαχο Μακρόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ