Π. Ρήγας για Τουρκία: Διαθέτουμε τα μέσα να ακυρώσουμε ότι αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία

Τι λέει ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας για την Τουρκία, τη συνεργασία με Σκόπια αλλά και για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (09/04/2019) και στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη, ανέφερε τα ακόλουθα:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις: η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Novartis δικαίωσε την “πολιτική σκόνη” που σηκώθηκε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχει δρομολογηθεί συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία που αφορά στην απόδοση ευθυνών για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Δεν πρόκειται περί «πολιτικής σκόνης» αλλά περί πολιτικών και ποινικών ευθυνών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το μπαράζ προκλήσεων με παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά συνεχίζεται. Έχει νόημα η επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Τουρκία δείχνει διαχρονικά μια συνέπεια σε επιθετικές συμπεριφορές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι αποδεκτά, σε επίπεδο δημιουργίας τετελεσμένων, τα όποια αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς. Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να αποτρέψουμε ή και να ακυρώσουμε οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί σε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ωστόσο στρατηγική επιλογή μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία με την Τουρκία, όχι επειδή απλά είναι αναγκαιότητα, αλλά και επειδή συνιστά τη μόνη επιλογή προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η υπόθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης παραμένει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ένα είδος οδικού χάρτη για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες μας, μιας εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στους λαούς μας. Το γεγονός ότι από την Τουρκία υπάρχουν κατά καιρούς ρητορείες αλλά και προκλητικές πρακτικές, είναι και ο λόγος για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων. Τα ΜΟΕ δεν λύνουν προβλήματα, αποτρέπουν όμως τις εντάσεις –εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση- και διαμορφώνουν το έδαφος για τυχόν μελλοντική επίλυσή τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Αποστολάκη στα Σκόπια πήγε και ο Ακάρ. Θα είναι η Ελλάδα ο κύριος αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πολιτική μας εκπορεύεται από το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι πολιτική ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού και δεν είναι πολιτική «ζωνών επιρροής», που εμπνέονται από αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Απαντά στο σήμερα, στις ανάγκες και τις αγωνίες των λαών μας. Η στρατιωτική συνεργασία με τον βόρειο γείτονά μας είναι κάτι που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και διευκολύνεται από την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Το πώς αυτή η συνεργασία θα εκφραστεί σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως πχ είναι η επιτήρηση από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, είναι επιμέρους ζήτημα. Από αυτή τη συνεργασία ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και ευρύτερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στη θητεία πολυτέκνων, τριτέκνων. Γιατί τώρα, παραμονές των εκλογών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με τη λογική της ΝΔ, που ζητάει εκλογές από τους πρώτους μήνες αυτής της κυβέρνησης, όλα όσα νομοθετήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν “προεκλογικό”. Μένει να μας πει η ΝΔ και οι λοιποί συνοδοιπόροι της ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι και αυτό ένα… “προεκλογικό μέτρο”. Ας σοβαρευτούν λοιπόν. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προϊόν μακροχρόνιας εργασίας και προετοιμασίας που συμπυκνώνεται σε συγκεκριμένες διατάξεις και μπήκε σε διαδικασίες διαβούλευσης οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Εάν κάποιος πιστεύει ότι τον τέταρτο χρόνο της θητείας της μια κυβέρνηση θα πρέπει να σταματά να εργάζεται και δεν πρέπει να νομοθετεί, ας το πει δημόσια. Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, που τις επόμενες μέρες μπαίνει στη Βουλή, ρυθμίζεται πλήθος ζητημάτων που αφορούν το μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι είπατε πως ο προοδευτικός κόσμος δίνει απάντηση. Σε ποιους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συγκέντρωση στο Γαλάτσι δεν ήταν απλά μια πολιτική εκδήλωση. Αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του προοδευτικού κόσμου. Αυτός ο κόσμος, αυτός ο πολιτικός χώρος δίνει απάντηση στις δυνάμεις που επιδιώκουν την επιστροφή στο παρελθόν. Σε όλους εκείνους που απαξιώνουν την πολιτική, απαξιώνουν τη δημοκρατία, και τις μετατρέπουν σε εργαλείο των οικονομικών ελίτ για επιβολή των επιλογών τους στους λαούς, δίνοντας έδαφος για δράση στην ακροδεξιά και τα νεοναζιστικά μορφώματα που σηκώνουν κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η προοδευτική συμμαχία θα απαντήσει στο κυρίαρχο δίλημμα για το αν η πολιτική παραμένει υπόθεση του λαού ή αν θα περάσει στα χέρια οργανωμένων συμφερόντων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΝΔ λέει ότι προχωράτε με το «παλιό» (παλιά στελέχη κομμάτων) που κάποτε κατηγορούσατε. Δεν σας ενοχλεί αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα έλεγα ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αλλά πέρα από αυτό, η Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σε ανθρώπους που είχαν και έχουν μια πολιτική παρουσία με προοδευτικό πρόσημο και δεν φιλοδοξεί σε παρθενογένεση. Τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια τους ενώνει η κοινή αγωνία για το μέλλον του τόπου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα τον φέρουν ξανά πρώτο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες άλλωστε όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα αποτυγχάνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια να αφουγκραστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Ταυτόχρονα είναι ελλειμματικές, καθώς στο σύνολό τους περίπου ο ένας στους πέντε από αυτούς –τους λίγους που δέχονται να απαντήσουν- δηλώνει αναποφάσιστος. Ο λαός στις εκλογές θα τεθεί ενώπιον συγκεκριμένου διλήματος: Αν η προσπάθεια για τη δίκαιη ανάπτυξη, για την Ελλάδα των πολλών θα συνεχιστεί ή αν η χώρα θα επιστρέψει στο παρελθόν, μηδενίζοντας όσα με τόσες θυσίες μαζί καταφέραμε. Είμαι λοιπόν πεπεισμένος πως στην κάλπη, εκεί που χωρίς τη διαμεσολάβηση των κομματικών και ολιγαρχικών συμφερόντων θα εκφραστεί γνήσια η λαϊκή κυριαρχία, οι πολίτες θα δώσουν την απάντησή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ