Η διαρκώς συνεχιζόμενη προκλητική τουρκική συμπεριφορά

ΜΠΑΚΤΣΕΛΙ ΧΑΡΤΗΣ

Του Νικόλαου Καταγά, Αντιστράτηγου ε.α.

Η φτηνή πολιτική της Τουρκίας με την δημοσίευση χαρτών που απεικονίζουν Ελληνικά νησιά, κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, ως ανηκόντων στην Τουρκία, συνεχίζεται αδιαλείπτως.

Αυτή την φορά, η τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο γνωστός τηλεμαιντανός, ο «πολύς» κύριος Μπακτσελί, απογειώνοντας την Τουρκική προκλητικότητα και εκμεταλλευόμενος την Ελληνική ευγένεια, υπομονή και ανοχή, έθεσε υπό Τουρκική κυριαρχία ακόμα και την Κρήτη.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι, τόσο ο πολιτικός αρχηγός των γκρίζων λύκων, όσο και ο συνέταιρός του στον κυβερνητικό συνασπισμό πρόεδρος Ερντογάν, επηρεασμένοι από την αβεβαιότητα που τους προξενούν τα ρευστά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επί των επερχόμενων εκλογών, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Στην προσπάθειά όμως να αποκαταστήσουν τις εκλογικές απώλειές τους, υποπίπτουν σε παιδαριώδη και ανεπανόρθωτα λάθη, το μεσομακροπρόθεσμο κόστος οποίων, δεν είναι ως φαίνεται σε θέση να αντιληφθούν. Πως θα ήταν δυνατόν να μην θεωρούνται παιδαριώδη λάθη, πρώτον η, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση προσαρτήσεως των κατεχομένων στην Κύπρο στα πλαίσια των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων της επετείου της θλιβερής εισβολής το 1974 στην Κύπρο, δεύτερον η αρνητική και καιροσκοπική στάση στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε αυτό και, τρίτον η δημοσίευση αυτών των προκλητικών χαρτών;

Ας εξετάσουμε τα θέματα αυτά με την σειρά. Η πρόθεση για την προσάρτηση των κατεχομένων, δεν φαίνεται να της προσδίδει κάποιο σοβαρό πλεονέκτημα, ή τουλάχιστον αδυνατώ να διακρίνω κάτι τέτοιο εγώ. Εάν κάποιος εκ των φίλων βλέπει κάτι ευκρινέστερα στον ορίζοντα, ας το αναφέρει για να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι. Οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις και τυμπανοκρουσίες επομένως, αποσκοπούν στην απόσπαση της προσοχής του κοινού, από τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης τα οποία αντιμετωπίζει.

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έχει δυσμενή αντίκτυπο και με κατάλληλη εκμετάλλευση του όλου θέματος από τις διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου και της πατρίδας μας, δεν είναι καθόλου απίθανο να της γυρίσει η ενέργεια αυτή ως μπούμερανγκ. Σχετικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τους Financial Timeς, Αμερικανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την διαπραγματευτική στάση της Τουρκίας για το θέμα της συμμετοχής των Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ζητούν την αποπομπή της, προκειμένου να μην ενθαρρυνθεί περαιτέρω ο Ερντογάν.

Είναι η πρώτη φορά νομίζω, που διατυπώνονται τόσο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της και εκτιμάται ότι θα πρέπει «έξυπνα και έντεχνα» να υποστηριχθούν καταλλήλως και ίσως οδηγηθούμε σε θεαματικές εξελίξεις. Το τρίτο θέμα με τον τελευταίο χάρτη, προσφέρει την δυνατότητα στην Πατρίδα μας για την εκτόξευση στοχοποιημένης πολιτικής, που δεν θα καταδεικνύει απλά μόνο, αλλά ταυτόχρονα θα αποδεικνύει περίτρανα τι χώρα είναι πραγματικά η «σύμμαχος» Τουρκία και  γιατί η «Στρατιωτικοποίηση» των Νησιών μας δεν ήταν απλά απολύτως αναγκαία αλλά ήταν αναμφισβήτητα και επιβεβλημένη.

Όσον αφορά σε κάποιους ανάλογους χάρτες, που κυκλοφορούν από Ελληνικής πλευράς, δεν  νομίζω ότι συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην απόκρουση της Τουρκικής προπαγάνδας. Θεωρώ ότι είναι μάλλον επιζήμιοι.

Θα ήταν ίσως αποτελεσματικότερο, αν τους θυμίζουμε έξυπνα και σε κάθε διδόμενη ευκαιρία, τι έπαθαν όλοι εκείνοι οι οποίοι από τα βάθη της Ελληνικής ιστορίας (Ξέρξης, Ομέρ Βρυώνης, Μουσολίνι, Χίτλερ κλπ.)  πίστευαν ότι θα έκαναν περίπατο στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αυξημένη ετοιμότητα και εξασφάλιση άμεσης δυνατότητας απάντησης σε κάθε ενδεχόμενο, χωρίς να παραβλέπεται και η εξασφάλιση της «δυνατότητας» ανακήρυξης της Ελληνοκυπριακής ΑΟΖ, ενέργεια που επίσης θα ήταν δυνατόν να καταστεί αναγκαία και επιβεβλημένη.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Νικόλαο Καταγά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΑΓΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ